© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Titanik'in Kaşifi Konuştu

Titanik'in enkazını 1985 yılında ilk kez bulan Amerikalı araştırmacı Robert Ballard, tam bir Türkiye hayranı.

Buzdağına çarparak 100 yıl önce batan Titanik'in enkazını 1985 yılında ilk kez bulan Amerikalı araştırmacı Robert Ballard, tam bir Türkiye hayranı.

National Geographic, hakkında filmlerin ve belgesellerin yapıldığı Titanik faciasının 100. yılı dolayısıyla İngiltere'nin başkenti Londra'da, Titanik ile ilgili araştırmalar yapan kişiler ile dünyanın farklı ülkelerinden gazetecileri bir araya getirdi.

Kariyeri boyunca denizlerde ve okyanuslarda kaybolan çok sayıda geminin enkazına ulaşan ve ardından bu batıklarda incelemeler yapan 69 yaşındaki ünlü su altı araştırmacısı Robert Ballard, AA muhabirine, son 13 yıldır Türkiye'de de çalıştığını ve Türkiye'nin denizlerini çok iyi bildiğini anlattı.

Türkiye'ye hayran olduğunu dile getiren Ballard, her yıl Türkiye'ye gittiğini, özellikle Bodrum Yalıkavak ve Didim'de zaman geçirdiğini ifade etti. Kendisine ait tekneyle her yaz Türkiye'nin denizlerinde "harika vakit geçirdiğini" anlatan Ballard, "Özellikle Türk mutfağını çok seviyorum" dedi.

Sinop, Ereğli, Çanakkale gibi yerlerde batıklar üzerine çalıştıklarını kaydeden Ballard, bu çalışmalardan birinde ise Almanların Osmanlı İmparatorluğuna Çanakkale Savaşı için verdiği bir geminin enkazına ulaştıklarını söyledi.

-"Türkiye'de yeni batıklara ulaştık"-

Dünyadaki okyanusların bir müze gibi olduğunu söyleyen Ballard, "Derin denizlerde, tüm dünyadaki müzelerden daha fazla tarih var. Ancak ne yazık ki bu müzenin kapısında bir kilit yok. Türkiye'de bulduğumuz batıklar, Türk hükümeti tarafından korunuyor. Ama açık denizdeki Titanik gibi bir geminin, hiçbir koruması yok. Eğer Titanik'i koruyamıyorsanız, neyi koruyabilirsiniz ki-" diye konuştu.

"Örneğin Sultanahmet Camisi gibi tarihi bir caminiz varsa, bunu korursunuz öyle değil mi- Onu muhafaza edersiniz. Titanik'in de korunması gerekir, bu çok zor birşey değil" diyen Ballard, Titanik'e yapılan izinsiz dalışlarla geminin tehdit altında olduğunu ifade etti.

Ballard, Türkiye'de 13 yıldır gemi batıkları bulduğunu, Sinop'ta, 1500 yıllık Bizans dönemine ait bir geminin enkazına ulaştıklarını ve bu gemiyi çıkararak Sinop'taki müzeye koyduklarını anlattı.

Türkiye'de yeni gemi batıklarına ulaştıklarını ve bu batıklarla ilgili Eylül ayında ABD'de National Geographic kanalında bir belgesel yayımlanacağını söyleyen Ballard, araştırmanın Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizi boyunca Türk bilimadamlarıyla ve arkeologlarla birlikte yapıldığını belirtti.

-"Ömer Hayyam'ın eseri hala batıkta"-

Titanik'in enkazında Türkiye ile ilgili objeler bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Ballard, gemide Türk hamamlarının yer aldığını, bunun yanı sıra Ömer Hayyam'ın mücevherlerle kaplı "Rubaiyat" eserinin batıkta olduğunu söyledi.

Robert Ballard, 1909-11 yıllarında Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta yapılan Titanik'in batışının üzerinden 100 yıl geçtikten sonra Kuzey İrlandalıların bu faciayla ilgili yeni yeni konuşabildiklerini söyledi. Ballard, Belfast'ta Titanik'in batışının 100. yılı nedeniyle, inşa edildiği tersanede büyük bir anıtın ve sergi alanının açılacağını, kendisinin de gelecek ay bu törene katılacağını kaydetti.

-"Benzer bir kaza bugün de olabilir"-

Titanik'e çocukluğundan beri ilgisi olan, faciayla ilgili üç kitabı bulunan tarihçi ve yazar Tim Maltin ise AA'ya yaptığı açıklamada, Titanik'in buzdağına çarptığı gece havanın açık olduğunu ancak olağandışı bir göz yanılsamasının geminin buzdağına çarpmasına neden olduğunu söyledi.

Titanik faciasının üzerinden 100 yıl geçmesine karşın, "Bu faciadan hiçbir şey öğrenmedik. Benzer bir kaza bugün de olabilir" diyen Maltin, gemide birçok milletten yolcunun bulunduğunu, yolcular arasında Türklerin de olduğunu söyledi.

Açık bir havada, normal bir hızda giden Titanik'in neden buzdağına çarptığının anlatılmaya çalışıldığı ve Tim Maltin'in yer aldığı "Titanic: Case Closed" isimli belgesel, Türkiye'de National Geographic kanalında 10 Nisan'da gösterilecek.

Aynı kanalda 8 Nisan'da ise, Oscarlı "Titanic" filminin yönetmeni James Cameron'ın gemiyle ilgili uzmanları bir araya getirdiği belgesel "Titanic: The Final Word with James Cameron" isimli belgesel yayımlanacak.

10 Nisan 1912'de İngiltere'nin Southampton şehrinden, ABD'nin New York kentine doğru yola çıkan Titanik, 15 Nisan 1912 tarihinde buzdağına çarparak battı. Gemide bulunan 2 bin 224 kişiden, 1,514'ü hayatını kaybetti. Kaza tarihin en büyük deniz facialarından biri olarak kabul edilirken, geminin batığı hala Kuzey Atlantik Okyanusunda bulunuyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER