'Tirimüjgan Batığı' çıkarılıyor
Kültür / Tarih / BelgeselSamsunun Bafra ilçesinde, Osmanlı donanmasının tarihi buharlı nakliye gemisi Tirimüjgan Batığını çıkartma çalışmaları başlatıldı
İkinci Abdülhamidin annesi Tirimüjgan Sultanın adını taşıyan, 1873 yılında Londrada yapılan ve 1874 yılında Osmanlı İmparatorluğuna teslim edilen, genişliği 15 metre, boyu 130 metre olan 4 bin 20 grostonluk lojistik geminin su altından parçalar halinde çıkartılması çalışmaları devam ediyor. Özel bir şirket tarafından çıkartılma çalışması devam eden batıktan çıkartılacak parçaların hurda olarak satılacağı öğrenildi. Hurda olarak satılmak üzere özel bir şirket tarafından izin alınan Tirimüjgan Batığının çalışmalarının 2 ay süreceği, çalışmalar sonunda 2 bin 500 kilo hurda çıkartılmasının hedeflendiği bildirildi.
Tirimüjgan Gemisi hakkında bilgi veren Bafra Turizm Derneği Başkanı emekli tarih öğretmeni Haydar Aksu, 1916 yılında Karadenizde Kızılırmak ağzında karaya oturduktan sonra kurtarılamayan ve daha sonraki yıllarda sürüklenerek karadan 200 metre açıkta denizin 8 metre altında kalan Tirimüjgan Batığının çıkartılmasının turizm açısından uygun olmadığını söyledi. Aksu, Padişah II. Abdülmecitin ikinci eşi Tirimüjganın adıyla anılır. 1873 yılında Londrada inşa edilmiş. 1874te Osmanlıya teslim edilmiş. Osmanlıda savaş gemisi değil daha çok lojistik gemi olarak kullanılmış. Ordunun ihtiyacı olan malzemeleri taşımak için hem 93 Harbinde hem Balkan Harbinde hem de Yunan Savaşında kullanılmış. 1. Dünya Savaşında Sinoptan Trabzona malzeme getirirken 1916da karaya oturmuş. Geminin muhteviyatı Osmanlıya gelen en hızlı buharlı gemilerinin ilki olması. Abdülhamitin annesinin adıyla anıldığı için bir tek bu geminin Haliçten çıkarak Osmanlı donanmasında görev almasına izin vermiştir. Diğer buharlı gemiler Osmanlının Haliç Tersanesinin açıklarında çürümeye terk edilirken, Tirimüjgan Gemisi annesinin isminden dolayı Abdülhamitin izniyle seferlere çıkmıştır. Çok alanda da savaşlarda geri hizmetlerde başarılı olan büyük bir gemimizdir dedi.
Geminin genişliğinin 15 metre, boyunun 130 metre olduğunu belirten Aksu, Yapma itibariyle dökme saç ve bakır karışımındandır. Cumhuriyet döneminde defalarca kurtarılmaya çalışılmış, parçalar alınmış ama son olarak geminin çıkartılma çalışması bir firmaya daha verilmiş. Avrupada bu tür gemiler özellikle deniz canlılarının hayatlarını devam ettirebilmesi için balık yuvası olması amacıyla batırılırken, bizde ise tamamen bu geminin çıkartılmasını yorumlayamıyoruz. Böyle bir alt yapının olduğu yerden bu geminin çıkartılıp yok edilmesi, bu bölgedeki balık yuvalarının bozulmasını anlayamadık. Biz Bafra Turizm Derneği olarak bu geminin buradan çıkartılmasına taraftar değiliz ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir