© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Teknoloji, Balık Üretimini Artıracak

Balık çiftliği Kenya'da karlı bir girişim haline geldi; havuzlar ve kafesler, deniz balıkçılığına ek olarak en son yatırım sınırlarını oluşturuyor.

Ancak bu çabalara rağmen, Kenya talebi karşılayacak kadar balık üretemiyor. Bu açığı gidermek için de Kenyalılar şimdi balık ithalatı için Çin'e yönelmiş durumdalar.Bununla birlikte, Göl Havzası Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın (LBDA) en son projesi başarılı olursa, balık ithal etmek ise geçmişte kalmış olacak. Ajans, şimdilerde toplu balık üretimini teşvik etmek için yeni bir teknoloji sunuyor.
LBDA'nın dört ay önce başlattığı proje, uzmanlara göre hızla büyüyen balık üretimini destekliyor. Kalitelerinin de üstün olduğu söyleniyor.


LBDA Genel Müdürü Evans Atera“Hükümetin gündeminde oynayacağımız önemli bir rol var. Kenya'nın gıda için yeterli olması istendiğinden çiftçileri güçlendirmek için bu teknolojiyi teşvik etmek istiyoruz ” dedi. 


Kibos'daki Entegre Teknoloji Transfer Merkezi'nde bir balıkçılık müdürü olan Zaphania Otieno, karışık cins balıkların, üreme ve gelişmeleri şansını arttırdığını söyledi.


Otieno, ayrıca toplumsal cinsiyetin tersine çevrilmesinin yeni teknolojisinin, doğumda balık cinsiyet organının eksik gelişmesinden, hepsini erkek yapmak için kullandığını açıkladı.


Balıklar, ilk birkaç gün boyunca bir erkek cinsiyet hormonu olan testosteron ile beslenen yemlerle besleniyor. Hormon, erkek cinsiyet organlarının gelişimini harekete geçiriyor.
“Bu, balıkların cinsiyet organlarını geliştirmeye başladığında, hepsinin erkek olduğu anlamına geliyor. Erkek balıklar gıda üretimi için en iyisidir. Bu yöntem, yalnızca üreme zorunluluğu olmadığı sofra balıkları üretimi için de önerilebilir ve bu, balık çiftçilerinin ihtiyaç duyduğu bir şeydir ” diye konuştu.


Teknolojiyi deneyenlerin,erkek balıkların olgunlaşmak için az zaman harcadıkları, daha fazla ete sahip oldukları ve daha lezzetli oldukları için, verimin arttığını bildirdiklerini de söyledi.
Bilim adamları ise,dişi balıkların üreme için büyümelerini ve kalitesini engelleyen çok fazla enerji harcadıklarını belirtti.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER