© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

TDİ Hurda Taşıtlarını İhaleyle Satışa Çıkaracak

Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin motorlu ve motorsuz bütün taşıtlarının hurda veya ekonomik ömrünü doldurmuş olduğunun belirlenmesi için komisyon oluşturulacak.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin motorlu ve motorsuz bütün kara taşıtlarının hurda veya ekonomik ömrünü doldurmuş olduğunun belirlenmesi için komisyon oluşturulacak. Şirketin deniz vasıtası, iş makinesi, makine, teçhizat, yedek parça ve malzemelerin hurda veya ekonomik ömrünü doldurmuş olduğunun belirlenmesi işlemleri ise ilgili ünite tarafından veya Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'nca yürütülecek.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi İhtiyaç Fazlası Ve İhtiyaç Dışı Malzemeler Değerlendirme Ve Satış Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelik, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi'ne ait hurda, ihtiyaç fazlası veya ihtiyaç dışı deniz vasıtası, taşıt, iş makinesi ile malzeme ve yedek parçaların satışına ilişkin usul ve esasları düzenlemeyi amaçlıyor.

Buna göre motorlu ve motorsuz bütün kara taşıtlarının hurda veya ekonomik ömrünü doldurmuş olduğunun belirlenmesi için komisyon oluşturulacak. Deniz vasıtası, iş makinesi, makine, teçhizat, yedek parça ve malzemelerin hurda veya ekonomik ömrünü doldurmuş olduğunun belirlenmesi işlemleri ilgili ünite tarafından veya Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'nca yürütülecek.

Değer takdir komisyonunun kuruluşu ve çalışması

Değer takdir komisyonları, üst birim tarafından belirlenen, satışı talep eden üniteden konu hakkında bilgi sahibi iki personel ve Destek Hizmetler Dairesi Başkanlığından bir personel olmak üzere en az üç asil ve her asil üyenin yedeklerinden oluşacak. Asil üyenin yedeği olarak seçilen üye, zorunluluk bulunmadıkça farklı üniteden olamayacak. Üst Birim tarafından üyelerden biri komisyon başkanı olarak atanacak. Komisyon üye tam sayısıyla toplanacak ve oy çokluğuyla karar alacak. Üyeler oy ve kararlarından sorumlu olup oy kullanmaktan kaçınamayacak ve çekimser oy kullanamayacak. Karşı oy kullanılması halinde karşı oyun sahibi gerekçesini komisyon kararına yazarak imzalayacak.

Tahmini bedelin tespiti

Değer takdir komisyonu tarafından her türlü fiyat araştırması yapılarak, Katma Değer Vergisi hariç olmak üzere tahmini bedel belirlenecek. Değer takdir komisyonu tarafından belirlenen tahmini bedel, satışı gerçekleştirmek üzere Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığına gönderilecek.

Hurda satışı

Her çeşit hurdanın satış işlemleri, 20 Mart 1971 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı hükümlerine göre yapılacak. İhtiyaç fazlası (ölü stok) malzemeler, İhtiyaç Fazlası (Ölü Stok) Yedek Parça ve Malzemelerin Tarifi, Tespiti, Değerlendirme ve Tasfiyesi Hakkında Karar hükümleri doğrultusunda en az iki kez piyasaya satışa arz edilerek değerlendirilecek. Piyasaya satılarak değerlendirilemeyenler, mevzuatça belirlenmiş kuruluşlara sorularak talepleri halinde satılacak. Satışı gerçekleşemeyenler Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumuna satış suretiyle devredilecek.

Satış komisyonunun kurulması

Satış komisyonu motorlu deniz vasıtalarının satışı için Yönetim Kurulu, diğer satışlarda satış yetkilisi tarafından seçilen; satışı talep eden üniteden konu hakkında bilgi sahibi en az iki personel, Destek Hizmetler Dairesi Başkanlığı, İdari Mali ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı ve Hukuk Başmüşavirliğinden birer personel olmak üzere en az beş asil ve her asil üyenin yedeklerinden oluşacak. Asil üyenin yedeği olarak seçilen üye, zorunluluk bulunmadıkça farklı üniteden olamayacak. Satış yetkilisi tarafından üyelerden biri komisyon başkanı olarak atanacak. Satış komisyonu üyelerine ihale dosyasını, şartnameleri, ilan metinlerini, ihale öncesi yapılan tüm işlemleri inceleme ve satış hakkındaki işlerle ilgili gerekli bilgileri edinme imkan ve yeterli zaman verilecek. Asil üyelerin toplantıya izin, rapor, görevlendirilme, ücretsiz izin nedenleriyle katılamamaları veya görevden ayrılmaları halinde yerlerine yedek üyeler görev yapacak. Bu durumda asil üyenin mazereti komisyon başkanlığına yazılı olarak iletilir ve bu durum toplantı tutanağına yazılacak.
Satış komisyonu üye tamsayısı ile toplanacak ve oy çokluğuyla karar alacak. Üyeler oy ve kararlarından sorumlu olup oy kullanmaktan kaçınamazlar ve çekimser oy kullanamayacak. Karşı oy kullanılması halinde karşı oyun sahibi gerekçesini komisyon kararına yazarak imzalayacak

Satış yönetmleri

Bu Yönetmelik kapsamında yapılacak satışlarda kapalı teklif usulü satış, pazarlık usulü ile satış, açık artırma usulü satış uygulanacak. Bu usullerden hangisinin veya hangilerinin uygulanacağı satışın niteliğine göre satış yetkilisi tarafından belirlenecek.

Satış komisyonu, ihaleye devam eden isteklilere yapacağı duyuru ve şartnamede belirtilmek koşuluyla, yukarıda belirtilen usullerden biri ile başlayan ihaleyi diğer usullerle sonuçlandırabilecek.

Hizmet dışı kaldığından kullanılmayan veya ihtiyaç fazlası olan iş makinesi, makine ve teçhizat, demirbaş, araç, gereç ve malzemeleri belediyelere, il özel idarelerine, tarımsal kalkınma kooperatiflerine, sulama kooperatiflerine, sulama birliklerine ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına karşılıklı anlaşma suretiyle satmaya, kiralamaya, satış ve kira bedellerini taksitlendirerek diğer satış yöntemlerine başvurulmaksızın doğrudan satışa, Yönetim Kurulu yetkili olacak. Bu usulde; teminat alınması, şartname hazırlanması, ilana çıkılması ve sözleşme imzalanması zorunlu olmayacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER