© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

TAYK-MDK Marmara Kupası Hafta Sonu Yapılacak

Türkiye Açıkdeniz Yarış Kulübü (TAYK) tarafından Moda Deniz Kulübü (MDK) işbirliğinde düzenlenen Marmara Kupası 9-11 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek.

Marmara Denizi’nde Asmalıada’nın dönüleceği yaklaşık 125 deniz mili mesafeli mücadele aynı zamanda Deniz Kuvvetleri Kupası’na da “hazırlık” niteliği taşıyor.

Yıllar sonra ilk kez yarış takviminde “eski yerine” gelen, yani Deniz Kuvvetleri Kupası’nın önüne alınan TAYK-MDK Kupası’na kayıtlar 7 Haziran Perşembe günü saat 17.00’a kadar “on-line” ortamda kabul edilecek. TAYK tarafından yapılan duyuruda, belirtilen süreden sonra yapılacak başvuruların dikkate alınmayacağı belirtildi.

Tekne Takip Sistemi’nin şart koşulduğu Marmara Kupası’nda ayrıca her teknede en az iki kişinin ISAF onaylı Sea Survival (Denizde Canlı Kalabilme) sertifikasına sahip olma şartı da aranacak. Aksi takdirde bu koşulları sağlamayan teknelerin yarışa katılmalarına izin verilmeyecek.


GÜVENLİK EKİPMANINDAKİ EKSİKLER DSQ NEDENİ       

Öte yandan gece seyrini de içeren Marmara Kupası’nda can salı ve fırtına floku gibi Kategori 3’ün gerektirdiği güvenlik ekipmanlarını bulundurmak zorunlu. Yapılacak kontrollerde eksikler olması halinde bu durumun DSQ’ya neden olabileceği ifade edildi.

Bir önemli hatırlatma da seyir kuralları kapsamında yapıldı ve günbatımı (20.43) ile gündoğumu (05.30) saatleri arasında Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Kuralları’nın WS RRS Bölüm 2 Kuralları’nın yerini alacağı vurgulandı.

START MODA DENİZ KULÜBܒNDEN VERİLECEK

IRC ve en az 3 kayıt olduğu takdirde Gezi sınıflarına açık olarak gerçekleşecek Marmara Kupası’nda start 9 Haziran Cumartesi günü 5 dakika uyarısıyla saat 10.00’da Moda Deniz Kulübü’nden genel güney yönüne verilecek. Start sıralaması ise kayıtlar kapandıktan sonra ilan edilecek.

9 Haziran Cumartesi günü saat 19.00’dan sonra uyarı işareti verilmeyecek yarışın zaman sınırı da starttan itibaren 44 saat olacak.

Moda-Asmalıada iskelede-Moda rotalı yaklaşık 125 deniz mili mesafeli TAYK-MDK Marmara Kupası ekipler için aynı zamanda 13-16 Temmuz tarihleri arasında yapılacak Deniz Kuvvetleri Kupası’na hazırlık niteliği taşıyacak.

Son birkaç yıldır bu etkinlik, Deniz Kuvvetleri Kupası’ndan sonraya planlandığı için ekipler İstanbul-Sığacık rotalı açık deniz seyrine “antrenmansız” çıkmak zorunda kalıyorlardı. Marmara Kupası’nın “eski yerine” gelmesini bu açıdan olumlu değerlendirmek mümkün.  


DEKLARASYON ZORUNLU

Bu arada, Marmara Kupası’nda “Finiş Deklarasyonu” şartı da bulunuyor.

Yarışını tamamlayan her teknenin, TAYK tarafından hazırlanan deklarasyon formunu eksiksiz doldurup protesto süresi içinde Yarış Ofisi’ne, Yarış Komitesi’ne elden vermesi ya da fotoğrafını çekerek WhastApp üzerinden göndermesi gerekiyor.

Yarış İlanı’na göre, anılan süre içinde deklarasyon vermeyen teknelere duruşmasız yüzde 10 (en az 2 sıra) yer cezası uygulanacak.

Deklarasyon formunda belirtilmesi gereken bilgiler arasında finiş zamanı, kendisinden önce ve sonra finiş veren teknelerin adları ile 4'er saatlik aralarla konum-rüzgar durumu dışında Asmalıada dönüş zamanı bulunuyor.

“UYGULANABİLİR OLMAYAN” MADDE

Ancak tüm yarış ilanlarında olduğu gibi Marmara Kupası Yarış İlanı’nda da 15.3 maddesinde yer alan bir kısıtlama nasıl kontrol edilecek?

Bu maddeye göre, “Telsiz ve/veya cep telefonu ile üçüncü şahıslarla temas kurarak (dolaylı veya dolaysız) yarışlara yön verilmesi veya yardım edilmesi, yardım alınması” yasaklanıyor.

“Dış yardım” kapsamında değerlendirilen bu maddedeki telsiz haberleşmesini denetlemek mümkün. Ancak cep telefonu haberleşmesi nasıl engellenecek? Sadece “centilmenlik” esasına bağlanabilir.

Fotoğraf: Özge Durmuş  © Copyright

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER