© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Tamire izin yok

İngiltere'nin Kent kıyısı açıklarında demirleyen geminin "mevcut haliyle herhangi bir tehdit oluşturmadığına" dair güvence verdi.

Gemi sahipleri, potansiyel olarak patlayıcı yüküyle ilgili endişeler nedeniyle İngiltere'nin Kent kıyısı açıklarında demirleyen geminin "mevcut haliyle herhangi bir tehdit oluşturmadığına" dair güvence verdi.

Malta'ya kayıtlı ve sahibi olduğu dökme yük gemisi RUBY, Rusya'dan yaklaşık 20.000 ton amonyum nitrat taşıyor. Ancak altı hafta önce limandan ayrıldıktan kısa bir süre sonra hasar gördü.

Gemi, bir haftadan fazla bir süredir Margate'in yaklaşık 25 mil açığında, ancak uluslararası sularda ve Birleşik Krallık Sahil Güvenliği'nin gözetimi altında demirli durumdaydı.

Tarımsal gübre olarak kullanılan kimyasalın fazla miktarda bulunması ve geminin hasar görmesi nedeniyle onarım amacıyla Avrupa'daki herhangi bir limana girmesine izin verilmedi.

Prensip olarak amonyum nitratın taşınması dökme yük gemileri için ortak bir kargodur. Ancak Beyrut'ta yaşanan olaylardan sonra bu tür kargolar özellikle dikkat çekiyor. Dökme yük gemisindeki güherçile, 2020'de Beyrut'ta 200 kişinin ölümüne, 300.000 kişinin daha yerinden edilmesine ve Lübnan'ın başkentinde tahminen 18 milyar dolarlık hasara yol açan yıkıcı patlamaya neden olan hacmin yaklaşık yedi katıydı.

Dökme yük gemisi, 22 Ağustos'ta Rusya'nın Kandalaksha limanından (ülkenin kuzeyinde) ayrıldıktan kısa bir süre sonra karaya oturduktan sonra gövdesi, dümeni ve pervanesinde hasar gördü.

Norveç'in Tromso kentinde geçici onarımlardan geçen gemi, müfettişlerden ve Maltalı yetkililerden, yolculuk boyunca bir römorkör eşliğinde, yaklaşan onarımlar için bir liman bulmak üzere 5 Eylül'de denize dönme izni aldı. Römorkör AMBER II, Norveç'te Tromsø'dan ayrıldığından beri dökme yük gemisine eşlik ediyor.

Ancak henüz hiçbir liman bir dökme yük gemisinin onarım için limana girmesine izin vermedi.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER