© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Suriye’ye 100 gemilik yardım iddiası

Moskova yönetiminin, hava operasyonları ile destek verdiği Suriye’ye , son haftalarda deniz yoluyla rekor seviyede askeri mühimmat ve yiyecek yardımında bulunduğu iddia edildi.

Rusya'nın hava operasyonlarıyla destek verdiği Esed rejimine rekor düzeyde yardımda bulunulduğu belirtildi.
Reuters haber ajansınının haberine göre, Rusya son birkaç hafta içinde başta şeker ve tahıl olmak üzere gıda maddeleri, yakıt ve askeri mühimmat taşıyan 100’den fazla yük gemisini Suriye’ye gönderdi. 
Denizcilik istihbaratı ve uluslararası ticaret kurumlarının kaynak gösterildiği haberde, yük gemilerinin bir kısmının direkt Rusya’dan yola çıktığı, bazılarının ise Romanya’daki Köstence gibi Karadeniz limanlarından ya da Mısır ve Lübnan gibi ülkelerden Suriye’ye yol aldığı iddia edildi.
Rus kaynaklar ise haberi yalanladı. Hükümetin, böyle bir yardım için talimat vermediği, gönderilen gemilerin özel şirketler tarafından sipariş üstüne gittiği belirtildi.

Suriye’ye indirilen bir ton yükün fiyatının son iki hafta içinde yüzde 25 oranında artarak 80 doların üzerine çıktığı, bunu fırsat olarak gören özel yük firmalarının ise Suriye’ye yük taşıdığı belirtildi. İngiltere merkezli deniz teknolojisi firması Pole Star, ağustos ayı sonunda Tartus limanına varan gemi sayısının sadece 7 olduğunu, ancak bunun geçen hafta içinde 29’a çıktığını açıkladı.

Ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hava operasyonları ile ilgili açıklamalarda da bulundu. Ülkesinin Suriye’deki hava operasyonlarının siyasi çözüm sürecini olumlu yönde etkileyeceğini belirtti. Terörist eylemlerin son bulması için Suriye ve Irak’ta; devlet orduları, Kürt milisler ve çeşitli muhalif gruplar dahil tüm güçlerin birleşmesi gerektiğini de kaydetti.
-Reuters
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER