© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Son Yolcu Gemisi Limana Yanaşıyor

Koronavirüs salgını sonrasında deniz ulaşımı da dünya genelinde durduruldu. Hiçbir liman yeni gelen gemilerin yanaşmasına izin vermezken, 5 Ocak tarihinde yolculuğuna başlayan son yolcu gemisi de bu gece limana çekilecek. İşte son gemi Magnifica’nın yolculuk esnasında başına gelen olaylar...

İlk olarak Çin’in Hubei adlı bölgesindeki Wuhan şehrinde rapor edilen SARS-CoV-2 virüsü, gün be gün bütün dünya üzerine yayıldı. Artık uzman müdahaleleri ile yavaş yavaşta olsa kontrol altına alınmaya başlayan bu virüs, dünyanın çoğu ülkesinde belirli kısıtlamaların getirilmesine sebep oldu. Tüm dünya üzerinde kabul edilen bir kısıtlama da gemilerin limanlara yanaşması ile ilgili karantina zamanıydı. Bu gemilerden biri de İsviçre bayraklı MSC Magnifica adlı yolcu gemisiydi. Avrupa kıtasını Ocak ayında terk eden bu gemi, dünya üzerinde limanlar kapatıldığında dünyanın diğer ucundaydı. Magnifica Avrupa kıtasında İtalya’nın Cenova şehrinden 5 Ocak günü hareket eden bu gemi için dünya çok farklı bir yer halini alacaktı.

Demir Atamadılar

Bilinmeyen zatürre adı ile başlayan bu hastalığın o zamanlarda kimse ölmediği için herhangi bir ismi yoktu. Ve o zamanlar sadece Wuhan bölgesinde toplamda 61 enfekte vardı. O zamanlar gemideki hiç kimsenin böyle bir virüsün varlığından bile haberi yoktu. Avrupa kıtasını terk ettikten sonra, Afrika’nın batı kıyılarında bulunan Cape Verde isimli adalarına vardıklarında durum hala dünya üzerinde kontrol altındaydı. Oradan tekrar yola çıkarak 19 Ocak günü Brezilya’ya vardıklarında ise virüs Çin’den başka yerlere de yayılmıştı. Sonrasında az nüfuslu adaları gezerek 21 Şubat günü Şili’yi terk ettiklerinde normal planlarında 3 gün sonra Pitcairn adalarına varmak olan gemi için artık herşey çok geçti. Vardıkları hedeflerine kabul edilmeyen gemi, Aututaki adlı adaya 2 Mart günü de reddedilince durumun ciddiyetini fark ettiler. Gemi henüz virüse maruz kalmadığı için Rarotonga adlı adaya kabul edildiler ve bu ilk defa MSC Magnifica’nın plan değiştirmesine yol açtı. Avustralya Auckland’den geçerek 14 Mart günü Tazmanya’ya vardıklarında ise, gemideki yolculara virüs bulaşmaya başlamıştı. Ancak bu farklı bir vakaydı.

Kaptan İtiraz Etti

Tekrar Sydney’e döndüklerinde bütün limanların kapandığını öğrenen kaptan, yolcuları güvende tutmak için açılarak limanlardan uzak durmayı planladı. Tekrar gezerek Batı Avustralya tarafındaki Fremantle’a vardıkları zaman 250’den daha fazla yolcu, reviri ziyaret etmek zorunda kalmıştı. Fremantle limanından yanaşmak için izin istediklerinde, medikal raporları kontrol etmeyi talep eden Fremantle gümrük görevlileri, medikal listede 250’nin üstünde insanda üst solunum yolu enfeksiyonu görüldüğünü fark edince, gemiyi apar topar limandan reddederek geriye gönderdiler. Sydney’de hastalığı yaymak ile suçlanan Magnifica’nın kaptanı duruma itiraz etti. Oluşan karışıklıklara rağmen, Magnifica’nın Fremantle’da ikmal yapmasına izin verildi ve hiçbir yolcu şehire salınmayarak limandan ayrılması sağlandı. Olayın sonucunda, hastalığın Sydney’de yayılmasından Magnifica sorumlu tutuluyordu. Ancak ne Sydney’de ne de hiçbir limanda, hiçbir yolcu bu hastalığı taşımıyordu.

Son Liman Marsilya

Normal planları dahilinde Dubai’ye gitmesi gereken yolcu gemisi, Sri Lanka açıklarına doğru yol aldı, ve doğal olarak orada da kabul edilmedi. Sydney suçlamalarından sonra hiçbir limana kabul edilmediklerini söyleyen kaptan, bu durumu yolculardan uzak tutmaya çalıştığını da söyledi. 10 Nisan günü Avrupa açıklarına varan gemi, hiçbir limana kabul edilmedi. Ve 10 Nisan gününden beri İtalya açıklarında bekletilen gemi, bu gece karantinasının sona ermesiyle Marsilya kıyılarına çekilecek. Sydney suçlamalarına anlam veremediğini söyleyen kaptan, hiçbir yolcuya COVID-19 bulaşmadığını, ancak döndükleri dünyanın, bıraktıkları dünya olmadığını söyledi. Politik bir savaşın ortasında hedef olarak kalan bu geminin yolcuları, 6 haftayı aşkın bir süredir karaya adım atamıyorlardı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER