Şimdi Tuna?yı Geçecek!
Odalar /Eğitim / DerneklerDünyayı Dolaşan Türk Denizci, Şimdi Tuna?yı Geçecek!
'Kayıtsız III' adlı teknesiyle hiçbir elektronik alet kullanmadan dünyayı dolaşan İzmirli denizci Özkan Gülkaynak, tasarladığı yeni tekne ile Tuna Nehri'nden akıntıya karşı tüm Avrupa'yı dolaşacağını açıkladı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'nde öğrencilere bir konferans veren Gülkaynak, amatör denizciliğin durumunu ve idealist denizciliği anlattı. Gülkaynak, "Maalesef ülkemizde denizcilik kültürü garip şekilde gelişmeye başladı. Tüketime, gösterişe dayalı bir denizcilik ortaya çıktı. AVM tipiyle inşa edilen marinalar, tüketim denizciliğini pompalıyor. Biz Çeşmealtı'nda bir yazlığımız olduğu için amatör denizciliği yaşama imkanı buldum. Yaratıcı olmayı, özgün düşünmeyi denizcilikte öğrendim. Ama gençler bu kadar şanslı değil. Denizcilik, hafta sonu yarışlarına indirgenmiş durumda" dedi.
TEKNESİNİ GENÇLERE BAĞIŞLAYACAK
Gençlere hayal etmelerini öğütleyen Gülkaynak, kendisinin yeni hayalinin tasarladığı tekne ile Tuna Nehri'nden çıkıp bütün Avrupa'yı akıntıya karşı geçmek olduğunu söyledi. Gençlerin idealist denizciliği benimsemesi gerektiğini belirten Gülkaynak, dünyayı dolaştığı 'Kaygısız' teknesini bu amaç doğrultusunda gençlere bağışlamayı düşündüğünü de açıkladı.
İzmir Seferihisar'da gençlere amatör denizcilik eğitimi verecek bir kamp ortamı oluşturduğunu dile getiren Gülkaynak, "Gençleri denizciliğe ve eğitime hazırlayacak bir eğitim kurumu kurmak en büyük hayalim. 30 kişiyi barındıracak kampta, yaz aylarında 20-25 gün eğitim vereceğiz. Teos Marina, hemen aşağıda. Gençler burada doğanın içinde eğitim görecek, denizde pratik yapma imkanı bulacak. Asla yarış olmayacak. Gençler, denizciliğe ve hayata özgür bir ortamda ve yaratıcılıklarını kullanacak şekilde hazırlanacak" şeklinde konuştu.
KARADENİZ'İN KİTABINI YAZDI
Ege ve Akdeniz'in yanı sıra Karadeniz'in de teknecilik için cazip olduğunu belirten Gülkaynak, 150 limanı ve koyu teker teker dolaşarak, yatçılar için Karadeniz tur kitabını yazdığını söyledi. Gülkaynak, 400 sayfaya yakın ve yüzlerce çizim içeren kitabın, dünyada Karadeniz'de yatçılık için yazılmış en kapsamlı kitap olduğunu belirtti.
İlginizi Çekebilir