© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Sezonun En Kötü Dönemi

Sezonun en kötü dönemi.

Kumbaşı Balıkçı Barınağı Kooperatifi Başkanı Şahin Aydemir, Karadeniz'de bu sezon son yılların en kötü hamsi avı döneminin yaşandığını söyledi.

Umduklarını bulamayan balıkçıların bir süre önce avlanmak için büyük ümitlerle Gürcistan'a gittiğini anımsatan Aydemir, Türk balıkçısının geçen 1 aylık sürede bu ülkede istediği düzeyde hamsi avı gerçekleştiremediğine işaret etti.

Türk balıkçısının, Gürcistan'da bol ve bereketli hamsi avı gerçekleştireceği yönündeki hayallerin boşa çıktığını ifade eden Aydemir, "Geçen sezon Gürcistan'da uzun süre Türk balıkçısı hamsi avı gerçekleştirmişti. Tezgahlar Gürcü hamsisiyle dolup taşmıştı. Geçen yıl olduğu gibi bu sezon da balıkçılarımız Gürcistan'a giderek burada bol ve bereketli bir hamsi avı yaşamayı umut ediyordu ama öyle olmadı." dedi.

Aydemir, Türk karasularında olduğu gibi Gürcistan'da da hamsi sürelerinin kendisini gizlediğini ve ortaya çıkmadığını belirterek, "Bizim kıyılarımızda olduğu gibi komşuda da hamsi kayboldu. Kendisini bir türlü ortaya çıkartmadı. Hal böyle olunca da Türk balıkçısı istediği düzeyde balık avlayamadı. Büyük ümitlerle komşuya giden balıkçımız malesef hayal kırıklığı yaşadı. Son ümit olan Gürcistan'a giden ve burada da büyük hayal kırıklığı yaşayan teknelerin birçoğu geri döndü. Kalan teknelerin de dönmesiyle Karadeniz'de hamsi sezonu tamamen bitmiş olacaktır." diye konuştu.

Avcılık yok denilecek kadar az
Tezgahlarda hamsinin 20 lira ve üzeri yüksek fiyattan satılabildiğine dikkati çeken Şahin Aydemir, bundan sonra da fiyatların ucuz olmayacağını savundu. Aydemir, sezonun bitmesine iki ay kalmasına rağmen şu anda avcılığın az olması nedeniyle bazı teknelerin limanlara demirlemek zorunda kaldığını ifade ederek, "Hamsi hiç yok desek yeri değil, bazı tekneler bazı bölgelerde hamsi avlıyor. Şu anda tezgahlardaki hamsi de onlar. Hamsi avlayan gırgır teknelerimiz, Batı ve Doğu Karadeniz'de birçok tekne limanlara demirlemiş durumda. Şu anda Karadeniz’de avcılık yok denecek kadar az." ifadelerinde bulundu.

Bundan sonra "hamsi avı iyi olacak" diye bir beklentinin olmadığını dile getiren Aydemir, şunları kaydetti: "Bu yıl istavrit de yok. Olsa zaten tekneler istavrit avlayacak. Onun için maalesef hamsiden sonra istavrit de yok. Bütün Karadeniz genelinde bu söylediklerimiz geçerli. Bir tekne önceden 300-500 kasa balık avlıyordu, şu anda 20-50 kasa en fazla avlanan balıklar. Bu hamsi için de istavrit için de geçerli."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER