© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Savaş Gemisinde Kadın Olmak

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın planlı tatbikatlarından DENİZKURDU-13 Fiili Deniz Tatbikatı'na katılan Barbaros Fırkateyni'nin kadın subayları, zorlu işleri başarıyla gerçekleştiriyor.

Tatbikat kapsamında Aksaz Limanı açıklarındaki faaliyetlerini sürdüren savaş gemisi Barbaros Fırkateyni'nin 200 personeli arasında görev yapan üç kadın subay, zorlu görevler karşısındaki başarılı çalışmalarıyla dikkati çekiyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın tek kadın pilotu Binbaşı Zerrin Tosun, gemiye konuşlandırdığı helikopterini her türlü görev için hazır bekletiyor. Deniz Harp Okulu'ndan geçen yıl mezun olan muhabere subayı Teğmen Rümeysa Çubuk, hem gemisinin diğer gemilerle iletişimini sağlıyor hem de sevk ve idareden sorumlu vardiya subayı olarak görev yapıyor. Barbaros'un sualtı silahları da kadın subaya emanet. Sualtı silahları subayı Teğmen Merve Uslu, denizaltı tehditi olduğunda geminin sualtı silahlarının kullanımından sorumlu.

Tatbikat için AB 212 helikopterini gemiye konuşlandıran 351 Deniz Helikopter Filo Komutanlığı'nda görevli Binbaşı Tosun, tatbikatta suüstü harbi ve keşif maksatlı uçuşlar yaptığını belirtti. Deniz Kuvvetleri'ndeki tek kadın pilot olduğunu belirten 15 yıllık pilot Tosun, "Mustafa Kemal Atatürk'ün verdiği hakları doğru yer ve zamanda kullanarak buralara geldik. Burada görev yapmaktan gurur duyuyorum. Gemide 7/24 harbe hazır bekliyoruz. Uçuşa her an hazırız" diye konuştu.

Deniz Harp Okulu'ndan geçen yıl mezun olan Teğmen Rümeysa Çubuk da Barbaros'da muhabere subayı olarak görev yapıyor. Çocukluk hayalindeki mesleği yapmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Çubuk, gemide geçen zamanını şöyle anlattı:

"Seyirlerde vardiya usulü uygulanıyor, 6 saat görev, 6 saat istirahat. Vardiyamda diğer gemilerle muhabere irtibatını sağlıyorum. Geminin sevk ve idaresinden sorumlu vardiya subayı olarak da görev yapıyorum. 3 bin tonluk bir gemi, 200 üzerindeki personelin can ve mal emniyeti tamamen sizin üzerinizde. Biz de Harp Okulu'nda bu sorumluluğu almak üzere yetiştirildik. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. İstirahat zamanında da subay salonunda sosyal ilişkilerimizi sürdürüyor, kişisel gelişimime vakit arıyorum."

Çubuk, DENİZKURDU'nun Deniz Kuvvetleri'nin en önemli tatbikatlarından olduğuna dikkati çekerek, "İlk kez DENİZKURDU'na katılıyorum. Bu nedenle çok heyecanlıyım. Benim için çok büyük bir deneyim. Bu tatbikatlar bizim yetişmemizde önemli fırsat sağlıyor" diye konuştu.

Kadın personel sayısının azlığının dezavantaj olduğunu söyleyen Çubuk, "Ama personelin sağladığı destek nedeniyle sıkıntı yaşamıyoruz. Yaptığımız görevlerin zorluğu açısından diğer personelle aramızda fark yok" dedi.

Nişanlısı da tatbikatta görevli

Teğmen Merve Uslu da sualtı silahları subayı olarak görev yaptığını ifade ederek, denizaltı savunma harbi harekatında görev aldığını dile getirdi. Denizaltı tehditi olduğunda geminin sualtı silahları kullanımının kendisinin sorumluluğunda olduğunu aktaran Uslu, seyirlerin yorucu geçtiğini ancak görevlerini başarıyla tamamladıklarında yorgunluğun yerini gururun aldığını kaydetti.

Kadın erkek ayrımı düşünmeksizin işlerini yaptıklarını anlatan Uslu, kadın olmaları nedeniyle ayrıcalıkları bulunmadığına değindi. Uslu, 16 Haziran'da evleneceği nişanlısının da tatbikatta görevli Turgutreis Fırkateyni'nde savaş harekat subayı olduğuna işaret etti.

Yakın mesafelerde olmalarına rağmen nişanlısının bulunduğu gemiyi radar skobundan görebildiğini ifade eden Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"28 Ocak-20 Nisan arası seyirdeydik. 20 Mayıs'ta da tatbikata geçtik. Bu nedenle düğün hazırlıklarını arada kalan zamanda yürütmeye çalışıyoruz. Eşyaları bir günde karar verip almaya çalışıyoruz. 3 Haziran'da görevim bitiyor. Ailemin yanına gideceğim. Yaklaşık 10 gün sonra da düğünümüz olacak."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER