© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Sanko patronu Konukoğlu'na ağır silah korumalı yat

Panik odası ve armatör kamarasından özel denize kaçış noktası bulunan 'Volcanline 32 RPH' adlı yatın yeni ismi de iki hafta içinde belli olacak.

Yüzde yüz yerli sermayeli yat üreticilerinden biri olan Vicem Yatçılık, ABD'de en çok satan Türk yapımı tekneleri üretiyor. Firma için ABD pazarına satış yapan ender Türk üreticilerden biri demek yanlış olmaz.
Yat firmaları içinde özel bir yere sahip olan Vicem, son yıllarda Avrupa'ya da açıldı, bu pazara özel bir önem vermeye hazırlanıyor. Nitekim hafta içinde Antalya'daki merkezlerine gidip yapımı devam eden 'süper tekneleri' ziyaret ettiğimde, bir grup yabancı gazeteciyi karşılamaya hazırlanıyorlardı. Şirketin pazarlama müdürü Ali Tanır, yanında İtalyan halkla ilişkiler şirketinin sahibi ve yat sektöründe oldukça tanınan John Lucca ile son hazırlıkları yapıyordu.

Ali Tanır, 'Son bir yılda 20 sektör dergisine kapak olduk, bunların hiçbiri ilan vererek olmadı, editörler teknelerimizi denedi ve ne gördüyse yazdılar, hepsinden övgü aldık' derken, şirketin kurucusu olan Sebahattin Hafızoğlu da Avrupa'nın gösterdiği ilgiden memnun. Hafızoğlu, 'Her ülkede birkaç tane tekne sattık, hedefimize doğru ilerliyoruz, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerini sürdüreceğiz. Bu dönemde Asya-Pasifik ve Çin'e de öncelik vereceğiz. Geçen hafta Dubai'ye bir tekne sattık artık orada işimiz kolay. Çin'deyse son yıllarda çok sayıda marina yapılıyor, tekne sahipliği artıyor. Bu bölgeye özel önem vereceğiz' diyor.

2008'de şirketin yüzde 80'ini Sanko Holding'e satan Hafızoğlu'na göre kriz hızlı büyümeyi bir miktar engellemiş. Hafızoğlu, 'Ortaklık kriz döneminde çalışmalarımızı artırmamıza ve verimliliğe odaklanmamıza yol açtı. İstanbul'daki fabrikayı Antalya'ya taşıdık ve artık 3 tane üretim tesisimiz var, işler aynı yerden daha hızlı yürüyecek' diyerek krizi nasıl yönettiklerinin altını çiziyor.

ALAPLILI USTALAR DOĞUŞTAN YETENEKLİ

Vicem'in yaptığı tekneleri ayrıcalıklı kılan birçok özellik var ancak iyi ve kaliteli ahşap işçiliği ön planda. Hafızoğlu'nun ilk teknesini Alaplı'dan getirdiği bir usta yapmış. 'Gulet yaptırmak için gelmişti usta, 8 tane gulet yaptı bana, bu işe yatırım yapmaya karar verdiğimde ahşaptan vazgeçmedim. Çok özel ağaçlar kullanıyoruz ve Alaplılı marangozlar çok yetenekli. Geçenlerde Alaplı'ya gittim, her aileden birkaç kişi bizim şirkette çalışıyor' diyor. Zonguldak'ın Alaplı ilçesi ahşap işçiliği özel bir yere sahip, Hafızoğlu bu özelliği şöyle anlatıyor: Okul çağına gelen çocukları tornanın başına geçiriyorlar eline ahşap veriyorlar. Çocuk yeteneksizse 'üniversiteye gönderin' diyorlar... Yetenekliler usta oluyor!

Türkiye'nin en büyük ultralüks yat imalatçılarından Vicem Yat, Antalya ve İstanbul'daki tesislerinde dört yatı aynı anda imal ediliyor. Firma iki ay içinde İstanbul'daki tesislerini de tamamen Antalya'ya taşıyacak ve 2 olan fabrika sayısı 3'e çıkartılacak.

Patron Konukoğlu'na özel korumalı tekne

Vicem'in Antalya'daki fabrikasında üç teknenin yapımı sürüyor. Bunlardan biri şirketin yeni girdiği 40 metre üstü megayat. Tek parça kalıptan tamamen el işçiliği ile yapılan tekne, 46 metre. 35 milyon dolar fiyat biçilen teknenin 2012'in ilk çeyreğinde suya indirilmesi ve Monaco Boat Show'da görücüye çıkması hedefleniyor. Dünyaca ünlü tasarımcı Frank Mulder imzalı Avrupa'nın en büyük tek parça kalıp içinden çıkartılan Volcanline 46 M hakkında Ali Tanır, yatın proje çalışmalarına 2008'de başladıklarını söyledi. Üç katlı yatta toplam 6 kamara, oyun salonu, jakuzi ve yüzme havuzu var. Tanır, Avrupa'nın en büyük tek parça kalıptan üretilen ultralüks yatını imal ettiklerini de sözlerine ekledi.

FRANK MULDER   İMZASI TAŞIYOR

Vicem'in şu an İstanbul'da yapımı süren ancak kısa süre sonra Antalya'ya getirilecek olan bir 35 metrelik kompozit 'Volcanline 35' isimli ultralüks yatı da Frank Mulder'in imzasını taşıyor.   15 milyon dolarlık bu yat, 3 katlı, özel tasarım sahip odası ve 3 misafir kamarasından oluşuyor.

Hafızoğlu, bazıları satılan bazıları da stoğa yapılan teknelerden birinin Sanko Holding'in patronu Abdulkadir Konukoğlu için yapıldığını söyledi. 'Biz kendisine 46 metreyi önerdik ancak o   32 metrelik yatı tercih etti' diyor. Ağır silahlara kadar korumalı panik odası ve sahip kamarasından özel denize kaçış noktası bulunan 'Volcanline 32 RPH' adlı yatın ismi de iki hafta içinde belli olacak. 10 milyon 750 bin dolarlık bu yat ise   2 katlı, jakuzi, yüzme havuzu, araç garajı, özel tasarım sahip kamarası ve 3 misafir kamarası özelliklerine sahip. Bu yat da 2012'nin ilk çeyreğinde denize indirilecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER