© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

ŞAHİKA ERCÜMEN ANTARKTİKA’DA DALIŞ YAPACAK!

Şahika Ercümen, T.C Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi teknik koordinatörlüğünde gerçekleştirilen “Antarktika’ya Bilim Üssü Kurulması Projesi” için beyaz kıtaya gidiyor. Ercümen, 3. Ulusal Antarktik Bilim Seferleri kapsamında gideceği Antarktika’da Türkiye adına dalış yaparak ülkemizi temsil edecek.

Milli sporcu Şahika Ercümen, Türk Bilim Üssü’nün kurulması çalışmaları kapsamında bilim insanlarından oluşan ekip ile ocak ayı sonunda Antartika'ya gidiyor. Araştırma gemisi ile 30 günde kutbu geçecek olan Ercümen, zorlu şartlar nedeniyle bu süreçte telefon, internet gibi iletişim organlarının olmayacağını belirtti. Daha önce insanla karşılaşmamış balinalar, penguenler ve foklarla, zorlu bir parkurda dalış yapacağını ifade eden milli dalgıç, “Kilometrelerce uzanan buzdağlarına yapacağımız dalışları imkanlar dahilinde görüntüleyeceğiz ve belgeselini yapmaya çalışacağız” dedi. 

Dünyanın en sıra dışı yerlerinden biri olan bu özel bölgede Türkiye’yi temsil edeceği için çok heyecanlı ve gururlu olduğunu da dile getiren Ercümen, aynı zamanda Antartika'ya Türk Bilim Üssü kurulması için gerçekleşecek bu seferin önemine de dikkat çekiyor.

“ANTARKTİKA’YA BİLİM ÜSSÜ KURULMASI PROJESİ” HAKKINDA

2017 yılından itibaren Türkiye'nin kutuplar alanında uluslararası arenada temsili ve iş birliği potansiyelinin hayata geçirilebilmesi için yapılacak işlemler T.C Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTÜ PolReC) teknik koordinatörlüğünde yürütülmektedir. Proje ile Türkiye’nin Antarktika Antlaşmalar Sistemi’nde Danışman ülke statüsüne geçmesi hedeflenmektedir. Türkiye, Antarktika ile ilgili yönetimin çerçevesinin oluşturulduğu Antarktika Antlaşması’na 1995 yılında taraf olmuştur. Henüz Antarktika Antlaşmalar Sistemi’nde gözlemci üye statüsündedir. Proje’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda yürütülmeye başlanmasıyla birlikte öncelikli olarak Antarktika konusunda bir yol haritası belirlenmiş ve bu çerçevede çalışmalara başlanarak, yaklaşık 1,5 yıllık süre içerisinde önemli gelişmeler kaydedilmiştir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER