© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Rusya'nın Tahıl Anlaşmasıyla Sorunu Ne?

Devlet Başkanı Vladimir Putin bu ay Rusya'nın Karadeniz tahıl anlaşmasından çekilmeyi düşündüğünü söyledi ve Batı'yı Moskova'yı kandırmakla suçladı çünkü kendi tarım ürünlerini dünya pazarlarına ulaştırmada hala engellerle karşı karşıya.

Putin, Cumartesi günü konuk Afrikalı liderlerle tahıl anlaşmasının geleceğini görüşeceğini söyledi. 

PAKET FIRSAT

Birleşmiş Milletler ve Türkiye,   Moskova'nın Ukrayna'yı işgal etmesi ve Karadeniz limanlarını abluka altına almasıyla daha da kötüleşen küresel bir gıda krizinin üstesinden gelinmesine yardımcı olmak için geçtiğimiz Temmuz ayında Karadeniz Tahıl Girişimi'ne aracılık etti.

Üç Ukrayna limanından - Chornomorsk, Odesa ve Pivdennyi (Yuzhny) - gıda ve gübrenin ihraç edilmesine izin veriyor. Anlaşma, en son 17 Temmuz'a kadar olmak üzere üç kez uzatıldı.

Anlaşma kapsamında şimdiye kadar Ukrayna tarafından çoğu mısır ve buğday olmak üzere yaklaşık 32 milyon ton ihraç edildi. Girişim aynı zamanda, nitrat gübresinde önemli bir bileşen olan amonyağın güvenli bir şekilde ihracına da izin veriyor, ancak hiçbiri sevk edilmedi.

Rusya'yı girişimi kabul etmeye ikna etmek için,  geçen Temmuz ayında Birleşmiş Milletler'in Moskova'nın kendi gıda ve gübre sevkiyatlarının önündeki her türlü engeli aşmasına yardım etmeyi kabul ettiği üç yıllık bir anlaşma  da imzalandı.

Rusya'nın gıda ve gübre ihracatı, Şubat 2022'de Ukrayna'nın işgalinden sonra uygulanan Batı yaptırımlarına tabi olmasa da Moskova, ödemeler, lojistik ve sigorta üzerindeki kısıtlamaların sevkiyatların önünde bir engel teşkil ettiğini söylüyor.

BM sözcüsü Stephane Dujarric geçen hafta Rusya'nın ihracatını iyileştirme konusunda "geçen ayların somut ilerleme gösterdiğini" söyledi, ancak şunları ekledi: "Zorluklar devam ediyor, ancak kalan tüm engellerin üstesinden gelmek için hiçbir çabadan kaçınmayacağız."

ANLAŞMALARA NEDEN İHTİYAÇ VAR?

Artan küresel gıda fiyatlarından en çok dünyanın en yoksulları etkilendi. BM Dünya Gıda Programı (WFP) geçen yıl Mart ayında, tahıl üretiminin %50'si Ukrayna'dan geldiği için yaklaşık 125 milyon insanı besleme kapasitesinin tehdit altında olduğu konusunda uyardı.

Birleşmiş Milletler'e göre, 2018-2020 arasında Afrika, Rusya'dan 3,7 milyar dolar (toplam Afrika buğday ithalatının %32'si) ve Ukrayna'dan 1,4 milyar dolar (toplam Afrika buğday ithalatının %12'si) ithal etti  .

Birleşmiş Milletler geçen yıl, aralarında Lübnan, Suriye, Yemen, Somali ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin de bulunduğu en fakir ve en savunmasız ülkeler de dahil olmak üzere 36 ülkenin buğday ithalatlarının yarısından fazlası için Rusya ve Ukrayna'ya güvendiğini söyledi.

Karadeniz tahıl anlaşması kapsamında, bugüne kadar WFP tarafından Afganistan, Etiyopya, Kenya, Somali ve Yemen'deki yardım operasyonları için 625.000 tondan fazla tahıl sevk edildi. 2022'de WFP, küresel buğday tanesinin yarısından fazlasını Ukrayna'dan tedarik etti.

RUS ŞİKAYETLERİ 

Putin, Rusya'nın Batı tarafından aldatıldığından şikayet etti çünkü kendi ihracatı hala sorunlarla karşı karşıya.

ABD, Rusya'nın şikayetlerini reddetti. ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield geçen ay şunları söyledi: "Tahıl ve gübre ihraç ediyor, tam ölçekli işgalden öncesine göre daha yüksek değilse de aynı seviyelerde."

Putin, Rusya'nın anlaşmayı yalnızca Afrika ve Latin Amerika'daki ülkelerin iyiliği için kabul ettiğini, ancak tahılın yalnızca yüzde 3,2-3,4'ünün dünyanın en fakir ülkelerine, yüzde 40'ının ise müreffeh ülkelere gittiğini söyledi.

BM verilerine göre  , Karadeniz anlaşması kapsamındaki ihracatın yaklaşık %3'ü düşük gelirli ülkelere giderken, yüksek gelirli ülkeler yaklaşık %44'ünü ve kalanı da orta gelirli ülkelere gidiyor.

Birleşmiş Milletler her zaman anlaşmanın ticari bir girişim olduğunu ve tamamen insani amaçlı olmadığını, ancak küresel olarak gıda fiyatlarının düşürülmesine yardımcı olarak daha fakir ülkelere fayda sağladığını söyledi.

RUSYA'NIN TALEPLERİ

Mart ayında BM yetkililerine yazdığı bir mektupta Rusya, tahıl anlaşmasında devam eden işbirliği karşılığında yerine getirilmesini istediği talepleri dile getirdi:

Moskova, Rus Ziraat Bankası'nın (Rosselkhozbank) SWIFT ödeme sistemine yeniden bağlanmasını istiyor. Banka, geçen yıl Haziran ayında Rusya'nın işgali nedeniyle Avrupa Birliği tarafından SWIFT ile bağlantısı kesilmişti. Bir AB sözcüsü, bloğun Rus bankalarının eski durumuna getirilmesini düşünmediğini söyledi.

Geçici bir çözüm olarak, BM yetkilileri ABD bankası JPMorgan Chase & Co JPM.N'yi ABD hükümetinin güvencesiyle bazı Rus tahıl ihracat ödemelerini işleme koymaya ikna etti.

Üst düzey BM ticaret yetkilisi geçen ay Reuters'e verdiği demeçte , Birleşmiş Milletler'in ayrıca Rusya'nın Afrika'ya tahıl ve gübre ihracatına yönelik işlemlerin işlenmesine yardımcı olacak bir platform oluşturmak için Afrika İhracat-İthalat Bankası (Afreximbank) ile birlikte çalıştığını söyledi.

Rusya, Rusya'nın Togliatti limanından Ukrayna'nın Pivdennyi limanına uzanan bir boru hattı aracılığıyla Karadeniz'deki amonyak ihracatının yeniden başlamasını istiyor. Yılda 2,5 milyon tona kadar amonyak pompalayan boru hattı savaş nedeniyle kapatıldı. 

Eylül ayında Reuters, BM'nin Rus gübre üreticisi Uralchem'in amonyakını boru hattı üzerinden Rusya-Ukrayna sınırına ulaştığında ABD merkezli emtia tüccarı Trammo'ya satmasını önerdiğini bildirdi.

Amonyak boru hattı yeniden başlatılana kadar Moskova, Karadeniz tahıl anlaşması kapsamında Pivdennyi limanına seyahat etmesine izin verilen gemi sayısını sınırlayacağını söyledi. BM verileri, hiçbir geminin bir aydan uzun süredir Pivdennyi limanını ziyaret etmediğini gösteriyor. 

Geçen hafta Rusya, Ukrayna güçlerini dünyanın en uzun amonyak taşıyan boru hattının Ukrayna'nın Kharkiv bölgesindeki bir bölümünü havaya uçurmakla suçladı. Bölgesel Ukrayna valisi, Rusya'nın boru hattını bombaladığını söyledi. Taraflardan hiçbiri kanıt sunmadı.

Savaş başladıktan sonra 400.000 tondan fazla Rus gübresi de başlangıçta Avrupa Birliği limanlarında mahsur kaldı, ancak BM yetkilileri Rusya'nın bağışlanacağını açıklamasının ardından Afrika'ya ihraç edilmek üzere serbest bırakılması için pazarlık yaptı.

Rusya ayrıca Rusya'ya tarım makineleri ve yedek parça tedarikinin yeniden başlatılmasını istiyor; Rus gemileri ve kargoları için sigorta ve limanlara erişim üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması; ve Rus gübre şirketlerinin hesaplarının ve mali faaliyetlerinin blokesinin kaldırılması.

RUS TAHIL, GÜBRE İHRACATI 

Savaştan bu yana Rus buğdayı ve bazı gübrelerin ihracatı artarken, Rus amonyak ve potasyum bazlı gübrelerin ihracatı düştü. 

2021-22 sezonunda Rusya, 30,7 milyon tonu buğday dahil olmak üzere 38,1 milyon ton tahıl ihraç ederken, 2022-23 sezonunda Rusya'nın yaklaşık 55-60 milyon ton tahıl ihraç etmesinin beklendiğini söyledi. kayıt.

ABD Tarım Bakanlığı'na göre Rusya'nın başlıca buğday ihracat pazarları Orta Doğu ve Afrika'da bulunuyor ve 2022-23 döneminde tüm bölgelere yapılan ihracat arttı.

Rusya'nın üre ve potasyum bazlı gübreler diamonyum ve monamonyum fosfat ihracatı Rusya'dan artarken, ticaret verilerine göre potasyum bazlı gübre muriate of potas (MOP) ihracatı 2022'de %37 düştü. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER