Rusya'nın Kesme Tehditi Gerçekleşebilir mi?
GÜNDEMRusya Denizaltı Kablolarını Kesme Tehditini Gerçekleştirebilir mi?
Geçen hafta, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı saldırısı hız kazanırken, eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Batı'nın geçen yıl Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarını havaya uçurduğu iddiasına misilleme olarak Rusya'nın Avrupa ile ABD'yi internete bağlayan denizaltı kablolarını imha edebileceğini söyledi. .
Boru hattı saldırısından kimin sorumlu olduğu belirsizliğini korumakla birlikte, yakın tarihli basında çıkan haberler, ABD'nin - Ukrayna güçleri tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen - operasyondan önceden haberdar edildiğini ve bu istihbaratı Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine ilettiğini öne sürüyor. Buna cevaben, Rusya güvenlik konseyi başkan yardımcısı ve Başkan Vladimir Putin'in yakın bir müttefiki olan Medvedev, Telegram ve Twitter'daki gönderilerinde Rusya'nın deniz altı kablolarını imha etmek için artık ahlaki düzeyde bile hiçbir engelle karşılaşmadığını açıkladı.
Bu, Putin'in tekrar tekrar nükleer silah kullanma imaları kadar önemli görünmese de, bu göz ardı edilmemesi gereken bir tehdit.
Denizaltı kabloları olarak da bilinen denizaltı kabloları, dijital dünyayı birbirine bağlayan fiziksel altyapıdır. Bazıları bahçe hortumlarından daha kalın olmayan yüzlerce fiber optik kablo, okyanus tabanı boyunca uzanarak veri ve iletişim sinyallerinin gerçek zamanlı küresel iletimini sağlıyor. Bu kablolar, internet trafiğinin yaklaşık %99'unu ve modern hayatın işlemesini sağlayan telefon görüşmelerini, veri transferlerini ve diğer telekomünikasyon işlemlerini kolaylaştırmaktadır. İlk deniz altı telgraf kablosu 1858'de döşendi; bugün, çoğu ticari olarak sahip olunan ve işletilen yaklaşık 400 tane var.
Medvedev'in tehdidi daha yeni ortaya çıkmış olsa da, Rusya bunu takip edip deniz altı kablolarını keserse, sonuçları ani ve yaygın olacaktır.
Bir saldırı, telefon aramalarına, mesajlara, videolara ve akış hizmetlerine erişimi askıya alabilir. Sağlık ve acil durum servisleri birbirleriyle ve halkla iletişimlerini kaybederek, bırakın büyük krizlere müdahale etmek veya bunları izlemek için koordinasyon sağlamak bir yana, çoğu durumda yardım çağrılarına cevap veremez hale gelebilirler.
Ödeme sistemleri ve ATM'ler devre dışı kalacaktı. Bankalar küresel finansal sistemden çekilirken, ekonomik etkileri tüm dünyada hissedilirken, trilyonlarca dolar Avrupa ve ABD ekonomilerinden silinecekti. İnternete güvenen işyerleri ve işletmeler de çöker. Eğitim kurumları, öğrencilerin eğitimini engelleyerek ve bilgi ve kaynaklara erişimi sınırlayarak çevrimiçi öğrenmeyi yürütmekte zorlanacaktı.
E-ticaret de darbe alacak, tedarik zincirlerindeki aksamaları ve temel mal kıtlıklarını şiddetlendirecek. Gerçek mekanda faaliyet gösteren mağazaların tedarikçilerle iletişimi kesilecek, bu da gıda ve diğer temel malzemelere erişimi sınırlayacak.
Güç şebekelerinden ulaşım ağlarına ve su şebekelerine kadar daha geniş kritik ulusal altyapı da, deniz altı kabloları aracılığıyla gerçek zamanlı veri iletimine dayandığından, çalışmaz durumda olacaktır.
Temel hizmetler karşılanmadan devam ederken halkın hayal kırıklığı artarken, hasarlı kabloların onarılması biraz zaman alacak ve ülkelerin sosyal düzenini test edecekti.
NATO bu tehdidi ciddiye alıyor.
Medvedev'in yorumlarından kısa bir süre sonra NATO, Rusya'nın kritik internet altyapısına yönelik sabotaj tehdidini izlemek ve bunlara karşı koruma sağlamak için Birleşik Krallık'ta yeni bir merkez kurulduğunu duyurdu. Rus gemileri, bir süredir Avrupa çapında deniz altı kablolarını aktif olarak haritalandırıyor ve onları hedef almak için yer altı deniz yeteneklerine yatırım yapıyor. Ancak iyi haber, Rusya'nın felaket ölçeğinde denizaltı kablo saldırıları gerçekleştirme yeteneğinden yoksun olmasıdır. Deniz altı kabloları uluslararası sularda dünyanın dört bir yanına dağılmış durumda, bu da Avrupa'nın ve ABD'nin internete erişimini tamamen kesmenin zor olacağı anlamına geliyor.
Yine de modern dünya, denizaltı kablolarının kolaylaştırdığı dijital bağlantıya bu kadar bağımlıyken, gerçek şu ki, bir dizi kritik kabloya veya bölgesel bir geçiş noktasına hedefli veya kaba bir Rus saldırısı bile Avrupa ve ABD'de önemli kesintilere neden olabilir.
Rusya'nın deniz altı internet kablolarına zarar vermeye yönelik herhangi bir girişimi, Batı'nın Kuzey Akım patlamalarına karıştığı iddiasına karşı son derece orantısız bir yanıt teşkil edecektir.
Böyle bir hareket sadece bölgesel istikrarı baltalamakla kalmaz, aynı zamanda dünyayı tehlikeli bir şekilde her şeyi kapsayan bir çatışmanın eşiğine getirir.
Mercedes Page, ASPI'de kıdemli bir araştırmacıdır. Daha önce Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı'nda çalıştı.
kaynak; The Maritime Executive'
İlginizi Çekebilir