© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Rusya'dan İran Nükleer Gemisine Destek

Rusya'dan İran nükleer gemisine destek.

Bir Rus yetkili, İran İslam Cumhuriye'nin nükleer deniz taşımacılık sistemine sahip olma hakkına sahip olduğunu bildirdi.

İRNA'nın verdiği bir habere göre Ruya Dış İşleri Bakanlığı'ndan bir kaynak İran'ın nükleer deniz taşımacılık sistemine sahip olma hakkına sahip olduğunu bildirerek, İran'ın nükleer deniz birimleri üretme konusunda karar almasının KOEP'in ihlali sayılmayacağını bildirdi. 

İslami İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD yönetimi tarafından KOEP'in ihlal edilme ihtimali karşısında İran Atom Enerjisi Kurumu İAEK'ya "1. deniz taşımacılığı alanında kullanmak üzere bilgi ve araştırma merkezlerinin işbirliğiyle ileriye dönük nükleer programının tasarımı ve yapımının planlanması. 2. bilgi ve araştırma merkezlerinin işbirliğiyle ileriye dönük nükleer programında kullanmak üzere yakıt üretiminin tasarlanıp incelenmesi ve 3. yukarıdaki maddelerin uygulanmasıyla ilgili en fazla üç ay içinde program takviminin Cumhurbaşkanlığı'na iletilmesi." direktiflerini vermişti.

Amerika senatosunun İran'a karşı yaptırımları 10 yıllığına daha uzatma kararı ve bu kararın ABD başkanı tarafında da imzalanabileceği ihtimali karşısında İran Cumhurbaşkanı böyle bir direktifi vermektedir.

İran, KOEP'in icra edildiği sırada resmen BM Güvenlik Konseyi'ne başvurarak Amerika tarafından yaptırımların uzatılması durumunda bunun resmen KOEP'in ihlali anlamına geleceğini ve İran'ın gerekli karşı tedbirlere başvurabileceğini bildirmişti.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER