© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Rusya, IMO'yu 'Dış Baskıya' Yenilmekle Suçladı

IMO, "küçük bir faydalanıcı grubunun" çıkarları için kullanılıyor, bu da tüm üye ülkelere adil muameleyi etkiliyor

BM denizcilik acentesi "dış baskı" nedeniyle tarafsız rolünden ayrılıyor ve "küçük bir faydalanıcı grubunun" çıkarları için kullanılıyor, bu da tüm üye ülkelere adil muameleyi etkiliyor Rusya, bu hafta küresel nakliye düzenleyicisine sunduğu bir sunumda bunu söyledi. 

Londra merkezli Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), uluslararası taşımacılığın emniyet ve emniyetini düzenlemekten ve kirliliği önlemekten sorumludur ve 175 üye devletten oluşur.

Ajansın en yüksek yönetim organı olan ve her iki yılda bir toplanan IMO Meclisi, Aralık ayında, kurumun çalışmalarını denetleyen yürütme IMO Konseyi'ne gizli oyla 40 ülkeyi seçecek. 

Ukrayna, Moskova'nın geçen yılki işgali nedeniyle Rusya'nın IMO Konseyi'nden çıkarılması için baskı yapıyor .

IMO'ya sunulan 21 Eylül tarihli ve Pazartesi günü yayınlanan aday sunumlarından birinde, 1958'den bu yana IMO üyesi olan ve sürekli olarak IMO Konseyine yeniden seçilen Rusya'nın bu yıl yeniden seçilmek istediği belirtildi.

Rusya'nın IMO'su, "Dış baskı nedeniyle IMO'nun, uluslararası ilişkilerdeki eşit mesafeli ve tarafsız rolünden uzaklaşmaya başladığı ve değerli zamanının çoğunu, çoğunlukla dikkatlice hazırlanmış yetki alanının dışında kalan siyasi konulara ayırmaya başladığı açıktır." misyon dedi.

“Açıkçası IMO, devletlerin çoğunluğunun zararına olacak şekilde küçük bir faydalanıcı grubunun çıkarları için kullanılıyor.” 

Rusya, IMO'nun rolünün nasıl değiştiğine veya kimin IMO üzerinde dış baskı uyguladığını iddia ettiğine ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.

Rusya, "bu zorlu zamanlarda IMO çabalarına" katkıda bulunmaya çalıştığını belirterek, Örgüt içindeki dengenin "tüm IMO üyesi devletlerin çıkarlarına adil davranılması da dahil olmak üzere bozulduğunu" ekledi.

Bir IMO sözcüsü, IMO Sekreterliği'nin üye devletlerin sunumları veya notları hakkında yorum yapmadığını söyledi. 

Ukrayna'nın IMO heyeti Reuters'e verdiği demeçte, Rusya'nın "Ukrayna'ya yönelik saldırganlığının, Karadeniz-Azak Denizi bölgesindeki uluslararası denizcilik endüstrisinin abluka altına alınması ve ticari gemilere yönelik "kasıtlı saldırılar" dahil olmak üzere "uluslararası hukuk ilkelerinin ciddi şekilde ihlal edilmesine yol açtığını" söyledi. Ukrayna'daki limanlar, seyir tesisleri, denizcilik eğitim kurumları ve deniz ortamı ile etkilenen denizciler. 

Ukrayna heyeti, "Rusya, uluslararası denizcilik camiasının sorumlu bir üyesi olarak görülemez ve IMO Konseyi'nden çıkarılmalıdır" dedi.

Rusya, Ukrayna'nın tahıl ihraç etmesine olanak tanıyan BM destekli düzenlemeden Temmuz ayında çekildi. O tarihten bu yana Kiev  kendi 'insani koridorunu' başlattı .

Moskova,   geçen yıl Ekim ayında, Ukrayna'nın işgalinden sonra havacılıkla ilgili eylemlerde bulunması nedeniyle Moskova'yı azarlayan BM havacılık ajansının yönetim konseyine yeniden seçilmek için yeterli oyu toplayamadı .

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER