© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Rusya, Balıkları Norveç Üzerinden Aktarıyor

Rusya, Hollanda Nakliye Yasağından Kaçınmak İçin Balıkları Norveç Üzerinden Aktarıyor

Rusya'nın tenha yerlerde gemiden gemiye petrol aktarımıyla aktarma yöntemini kullandığına dair kapsamlı raporlar var, ancak şimdi Norveç kamu yayıncısı NRK'dan donmuş balıkların gemiden gemiye aktarımına ilişkin bir rapor geliyor. Bunun teknik olarak AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarını ihlal etmediğine dikkat çekilirken, eylemin Hollanda'nın Rus gemilerine uyguladığı yasağı önlemek için gerçekleştirildiği görülüyor.

Muhtemelen Barents Denizi'nden gelen morina balığı, Avrupa'yı kasıp kavuran korku nedeniyle siyasi meselelerin ve jeopolitiğin ortasında kaldı. Hollandalılar, casusluk ve casusluk korkusundan kaynaklandığını belirten raporla Rus bayraklı gemileri yasakladı. Ayrıca, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra açıklanan ve sivil gemilerin ordu tarafından kullanılmasına izin veren askeri doktrinine de değiniyorlar.

Rus şirketi Norebo, Barents Denizi NRK raporlarına göre morina için en yüksek avlanma kotasına sahip ancak yakalanan balığın ihracatı ve teslimatı konusunda sorunlarla karşı karşıya. Raporlar, gemilerinin Hollanda'nın Eemshaven limanına girişinin engellendiği yönünde. Şirket, avlandığı en büyük pazarın Hollanda olduğu Hollanda'ya ihracat yapıyordu. NRK, 2023 yılında 130.000 tondan fazla Rus deniz ürününün Hollanda'ya ulaştığını söylüyor.

Balıkçı gemisi Belomorye, 16 günden fazla bir süre boyunca avını karaya çıkarmadan denizde kalmıştı ve normalde Eemshaven'a gitmesi gerektiği gibi ilerleyemedi. Bunun yerine NRK, geminin geçen ay Svalbard'daki ıssız bir fiyortta görüldüğünü bildirdi.

Norveç Sahil Güvenliği faaliyeti izliyordu ve Mayıs ayında gemiyi olası ihlallere karşı denetlediğini doğruladı. Belomorye , Kystvakten (Norveç Sahil Güvenlik'in hesabı) tarafından Norveç dondurucu gemisi Silver Copenhagen ile birlikte yayınlanan bir fotoğrafta görüldü .

Rapora göre , 2 bin ton dondurulmuş balık Rus gemisinden gemi gemiye Norveçlilere aktarıldı. Gemi, Norebo ile 20 yıllık bir ilişkisi olduğunu bildiren Norveçli Silver Sea şirketi tarafından işletiliyor. Her şeyin yasal olarak yapıldığını iddia ediyorlar. Avı aldılar ve Hollanda'daki müşterilere aktardılar.

Yetkililer balığın AB yaptırımlarının bir parçası olmadığını doğruladı. Hollandalı yetkililer ayrıca balığın yasal bir ithalat olduğunu ve birkaç haftalık bir gecikmenin ardından onu Norveç gemisinden çıkarmada herhangi bir sorun yaşamadıklarını doğruladılar. 

Rusya'nın 2023 yılında balık ihracatını yüzde 12 artırdığı belirtiliyor. Toplam ihracat 2,2 milyon ton oldu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER