© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Rumlar Gökçeada'ya Dönecek

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı'nın, 1964 yılında Kıbrıs sorunu bahane gösterilerek kapatılan Zeytinli köyündeki ilkokulun tekrar açılmasına izin vermesi, Yunanistan'da yaşayan adalılar tarafından sevinçle karşılandı.

Yunanistan'da yaşayan Gökçeadalı (İmroz) Rumlar, Zeytinli köyündeki Özel Rum İlkokulu'nun yarım yüzyıl sonra açılmasına izin vermesini memnuniyetle karşıladı. İlkokulun en az 6 öğrenci ile eylül ayında faaliyete geçmesi için çalışmalarını sürdürmenin heyecanını yaşayan Atina'daki Gökçeadalılar, bazı ailelerin adaya dönme isteklerinin gerçekleşmesi için destek vereceklerini belirtiyor. Zeytinli köyü Patrik Bartholomeos'un doğduğu köy olması dolayısıyla da önem taşıyor.

Sorunlarından biri olan ilkokul meselesinin çözüme kavuşturulmasından umutlanan Gökçeadalılar, miras ve mülkiyet gibi diğer problemlerine de somut çözüm bulunmasını istiyor.

Bugün Türkiye dışında 10 bini Yunanistan olmak üzere 15 bin civarında Gökçeadalı Rum yaşıyor. 1960'lı yıllarda Gökçeada'da 7 bin civarında Rum'un yaşadığı tahmin ediliyor. 1955'te adada 7 ilkokul ve bir ortaokula toplam bin öğrenci devam ediyordu.

Okul Eylül'de açılacak 

Gökçeadalılar (İmroz) Derneği Başkanı Konstantinos Hristoforidis, "Okulun açılması bizim için çok önemli bir aşama. Hem sembolik hem de öz açısından. Bu, bazı insanlara artık Ada?da yaşama imkanını sunacak. Şimdiye kadar böyle bir imkan yoktu. Çünkü Rumca (Yunanca) eğitim verilmiyordu. Artık mümkün." dedi.

Türkiye basın-yayın organlarında çıkan "ilkokulun faaliyete geçmesi için 12 öğrenciye ihtiyaç duyulduğuna" ilişkin haberleri doğrulamayan Hristoforidis, şunları söyledi: "Resmi makamların bize söyledikleri 1 çocukla bile olsa okulun açılacağı. Biz böyle olacağına inanıyoruz. Hedefimiz adada olan sadece 1 çocukla okulun açılması değil. Şimdiye kadar oraya gitmeyi düşünen ailelerin de artık bu imkanı kullanarak adaya tekrar yerleşebilmesi. Ada?daki 1 çocuktan başka 4 çocuk daha adaya gidebilir. Bu daha fazla da olabilir. Bizim de dernek olarak tek yapabileceğimiz insanları bilgilendirmek, yüreklendirmek ve mümkün mertebe Yunanistan?daki çok zor ekonomik şartları biliyorsunuz elimizden geldiği kadar destek sunmak. Yeniden bir hayat kurmaktan bahsediyoruz."

"Yei anayasayı destekliyoruz"

Türkiye'nin yurtdışında yaşayan bir parçaları olduklarını belirten Atina Gökçeadalılar Derneği'nin son başkanı Konstantinos Hristoforidis, yeni anayasa çalışmalarına tam destek verdiklerini ve yeni bir Türkiye'nin doğumuna kayıtsız kalmadıklarını belirtti

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER