PRÜ'den Gülhane'ye Köprüüstü Simülatörü
GÜNDEM2019 PROF. DR. FUAT SEZGİN YILI” anısına Piri Reis Üniversitesi tarafından Gülhane Parkında bulunan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi Ziyaretçilerinin Kullanımına Sunulan “KÖPRÜÜSTÜ SİMÜLATÖRÜ” 10 Haziran 2020 günü törenle açıldı.
Tören; “Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı” Başkanı Mecit Çetinkaya, Dr. Ursula Sezgin, Vakfın Mütevelli Heyet Üyesi Bilal Erdoğan, Kurucu Başkanı Ethem Sancak, Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan ve müzenin üst düzey yöneticilerinin katılımı ile gerçekleşti.
Köprüüstü Simülatörünün esas amacı; Uluslararası Denizcilik Teşkilatı (IMO) standartlarına uygun olarak kullanıcılara mümkün olan en gerçekçi gemi manevra eğitimini yaptırmak ve simülator kullanılarak daha düşük maliyetle yönetim seviyesinde bilgi ve becerilerinin geliştirilmesini sağlamaktır. Bu simülatörde bu amaca uygun olarak imal edilmiştir.
Anılan simülatörün, Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından kurulan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ne konulmasının amacı ise; matematiksel coğrafya sayesinde müslüman bilim adamlarının denizcilik bilimine yaptıkları katkıları ortaya çıkaran ve kendisi de bir denizcilik tarihçisi olan hocamıza denizci bir üniversite olarak vefa borcumuzun ödenmesidir.
Bu simülatörle; denizcilik konusunda yeterli bilgi ve deneyime sahip olmayan halkımız ve çocuklarımızın en azından ilgi duyabilecekleri Istanbul Boğazı gibi stratejik önemi olan bir ortamda, bir geminin hem dümeni ve hem de makinalarını kullanarak boğazdan geçmeleri deneyimini yaşamalarının onlara denizcilik sevgisi aşılayacağını değerlendirmekteyiz. Böyle bir simulator Türkiye’de ilk kez bir müze ortamında halkımız ve çocuklarımızın kullanımına sunulmaktadır.
PRU Köprüüstü Simülatörü özellikleri; a.160 derecelik görüntü sağlayan 3 Adet 22 inç Monitör, b.1 Adet Manevra Konsolu ve 22 inç Dokunmatik Monitörü, c. 1 Adet Dümen ve 1 Adet Makine Telgrafı(Gaz kolu) d.1 Adet Simülasyon Bilgisayarı, sistem gereksinmelerini, kablo ve yardımcı bağlantılarını ihtiva eden ana gövdeden meydana gelmiştir. Simülatörün boyutları 2X2,20 metre ebadındadır.Bu simülatörün bir diğer önemli özelliği de yerli ve milli imkanlar kullanılarak yapılmış olmasıdır.
Piri Reis Üniversitesi tarafından yaptırılan bu simülatörün halkımızın ve çocuklarımızın denizciliği tanıması ve sevmesi ve onları denizciliğe yöneltmesine önemli katkılar sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Bu açılış vesilesi ile Dünya bilim tarihçiliğinin en önemli isimlerinden olan hocamızı saygı ve rahmetle anıyoruz.
İlginizi Çekebilir