© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

"Protesto Yok Balıkçı Denizde"

İstanbul Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Çetinkaya, balıkçının eylem gibi bir tepkisi olmadığını savundu.

İstanbul Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Çetinkaya, balıkçının eylem gibi bir tepkisi olmadığını savundu. Çetinkaya, ?Eylem yapıyoruz denildi ama bu bir provokasyondu. Bu provokasyona balıkçılar uymadı? diye konuştu

Balıkçılıktaki yeni derinlik kurallarını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile görüşen İstanbul Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ümit Çetinkaya, balıkçının hükümete eylem gibi bir tepkisi olmadığını belirterek, ?Biz eylem yapmadık, bakanlığımıza karşı ya da hükümetimize karşı bir eylem içerisinde değiliz? dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, balık av sezonunun açılması ve ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen yeni tebliğin yürürlüğe girmesi ardından, balıkçılık sektörü temsilcilerini makamında kabul etti. Başkan Çetinkaya, Eker ile yeni tebliğdeki derinlik yasaklarını ve diğer konularla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Çetinkaya, teknelerin de zaten denize açıldığını, bir eylem durumunun söz konusu olmadığını, üretime devam ettiklerini söyledi. Düzenleme ile gırgır avcılığında 18 metre olan derinlik mesafesinin yeni dönemde 24 metre olacağını hatırlatan Çetinkaya, derinliklerin her denizde değiştiğini söyledi. Çetinkaya, şöyle devam etti: ?Ege?de biliyorsunuz koylar var ama Karadeniz?de koylar yok. Kıyılarımızda farklılıklar var. 24 metre dediğiniz zaman bir İskenderun Körfezini, bir Mersin?deki av sahasını tamamıyla dışarı atıyorsunuz, çünkü orada 12-14 mil gitseniz 24 metre su yok, böylelikle balıkçı orada cezai müeyyideleri uyguluyor. Bu cezalar da sektörden avlanma tezkeresinin yok olmasını ve bir daha bu sektöre girememesine neden olacak. Bu yanlışları düzeltmeye çalışıyoruz.?

Bakanlığın da bu talepleri değerlendireceğini ve kendilerine bilgi vereceğini ifade eden Çetinkaya, ?Bakanımız açılış yaptığı zaman vira bismillah denildi. Eylem yapıyoruz denildi ama bu bir provokasyondu, ben tüm balıkçılara teşekkür ediyorum bu provokasyona uymadılar. Bakanlığımız bugüne kadar bize sahip çıktı. Yeni çıkan bir şeye karşı tepki de doğabilir, farklı sesler de düşünceler de çıkabilir ama bu geneli bağlamaz, genelde balıkçı eylem yapmamıştır, sirkülere uyacaktır, üretime devam edecektir? diye konuştu. Balık fiyatlarının yükselmesinin enflasyona da etki ettiğine işaret eden Çetinkaya, üretimle birlikte balık fiyatlarının da düşeceğini sözlerine ekledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER