Petrol Endüstrisi Yılda 75 milyar dolar tasarruf sağlayacak
DÜNYA
Wood Mackenzie küresel doğal kaynaklar danışmanlığından edinilen yeni bilgilere göre, petrol endüstrisinin 2023 yılına kadar dijitalleşmesiyle yılda 75 milyar dolarlık bir maliyet tasarrufunun sağlanabileceği öğrenildi.
Wood Mackenzie’in kurumsal analiz ekibindeki analistlerden Greig Aitken, dijitalleşmeden elde edilen en büyük yararın yeni kaynakları ortaya çıkarması olacağını, bu, sismik verilerin daha iyi işlenmesinden ve kimyasal analizlerin daha iyi anlaşılmasından kaynaklanabilir açıklamasında bulundu.
Nihai amaç, mükemmel bir başarı oranına sahip hidrokarbon yataklı rezervuarlar için makina kullanımını ve yapay zeka verilerini işlemek. İkincil faydalar ise, delme işinin nerede ve nasıl tatbik edileceği konusunda daha iyi ve daha hızlı kararlar vermeyi içeriyor.
Aitken ayrıca: “Bulut üzerinden etkin bir şekilde sınırsız bilgi işlem gücüne erişerek, 2015 yılında dijital dönüşümüne başlayan Cairn Energy, artık 3D sismik çalışmalarını aylar önce yapabilme yeteneğine sahip. Cairn gibi keşif odaklı bir şirket için bu dönüşüm, delme ya da iptal kararlarını verebilmede büyük bir hız kazandırmıştır ” değerlendirmesini yaptı.
2014'ten beri, petrol operatörleri, yılda ortalama 50 milyar dolar harcadılar. 2014-2017 ortalama aktivite ve harcama seviyelerini baz alan, Wood Mackenzie’in analizi, önümüzdeki beş yıl içinde, yılda 5 milyar dolar - 7 milyar (yüzde 10-15) potansiyel maliyet tasarrufunun elde edilebileceğini gösteriyor.
Ayrıca sondaj, proje tamamlama ve saha geliştirmede de benzer tasarrufların sağlanabileceği de söyleniyor. Örneğin, Equinor “geleceğin alanı” konseptinin offshore tesis sermaye giderini yüzde 30 civarında azaltacağına inanıyor.
Petrol endüstrisinin proje uygulamasındaki sicili, tarihsel olarak yatırımcılar için bir şüphe kaynağı olmuştur. Wood Mackenzie’in araştırması, geçtiğimiz on yıl boyunca, projelerin ortalama altı ay geç teslim edildiğini ve bunun da nihai yatırım kararında tahminlere göre yüzde 14 oranında maliyet arttırdığını gösteriyor. (FID)
Konvansiyonel endüstrinin operasyon giderleri her yıl 340 milyar doların üzerinde ve yeni gelişmeler ışığında en fazla fayda dijitalleşmeden sağlanacak şekilde duruyor. Wood Mackenzi, mevcut alanlara uygulandığında da dikkate değer sonuçların elde edileceğini söyledi.
U.K. Kuzey Denizi'nde geliştirme aşamasında olan Culzean sahasında dijital bir paketin uygulanmasıyla yaklaşık yüzde 10'luk bir işletme maliyetinin düşmesinin beklenildiğini de ekledi.
Wood Mackenzie’e göre büyüklerin ellerinde kullandıkları daha fazla araç olabilirken, daha küçük işler yapan küçük operatörler dahil olmak üzere, dijitalleştirmenin sunduğu avantajlı teklifler herkese açıktır.
İlginizi Çekebilir