© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Parlamentoda Mülteci Çıkmazı

Avustralya açıklarında batan mülteci teknesinden sağ olarak kurtarılanlar Noel Adası'na nakledilirken, Avustralya parlamentosu hararetle sığınmacılar konusunu tartışmaya başladı.

Yetkililer, aynı hafta içinde batan ikinci mülteci teknesinden 130 kişinin kurtarıldığını açıkladı.

Mültecilerin başvuru işlemlerinin Avustralya toprakları dışında elden geçirilmesi teklifi parlamentonun alt kanadında az farkla onay aldı.

Fakat şimdi Senato'da görüşülmeye başlanan tasarının buradaki oylamadan geçmesi beklenmiyor.

İşçi Partisi hükümetinin lideri Başbakan Julia Gillard, Senato'daki oylamanın parlamento tatile girmeden tasarıyı geçirmek için ''son fırsat'' olduğunu ve onay vermelerini istedi.

Malezya anlaşmasıGillard, Pasifik'teki Nauru Adası'nda Avustralya'ya ait gözetim merkezinin yeniden açılmasını ve sığınmacıların işlemleri için Malezya'ya gönderilmesini istiyor.

Hükümeti eleştiren çevreler, böyle bir adımın mülteci haklarının çiğnenmesi anlamına geleceğini söylüyorlar.

Çarşamba günü Avustralya'ya bağlı Noel Adası açıklarında batan mülteci teknesinde en az dört kişinin boğularak öldüğü düşünülüyor.

Bundan bir hafta önce aynı bölgede yaklaşık 200 kişi taşıdığı tahmin edilen bir tekne sulara gömülmüştü.

Arama-kurtarma ekipleri 110 kişinin kurtarıldığını ve 17 cesede ulaştıklarını söylediler. Geriye kalanları kurtarma çabalarına pazar günü son verilmişti.

Noel Adası, Avustralya'nın kuzey batı sahilleri açıklarında yer alıyor. Endonezya'ya daha az mesafede olan ada, Avustralya'ya sığınmak isteyen mültecilerin en kısa yoldan Avustralya topraklarına ayak basması için en kolay ulaşılabilecekleri yer.

Aralık 2010 tarihinde, genellikle çok kalabalık ve bakımsız teknelerle denize açılan mültecilerden 50'si alabora olan tekneleriyle birlikte sulara gömülmüştü.

Mülteci haklarıSon tekne kazalarıyla birlikte mülteci sorunu ülke gündeminde baş sıraya oturdu.

Avustralya'nın Malezya ile imzaladığı mülteci takas anlaşması çerçevesinde, Canberra hükümetinin tekneyle gelen 800 sığınmacıyı Malezya'ya nakletmesi ve karşılığında dört yıllık bir süre zarfında 4 bin mülteciyi Avustralya topraklarına kabul etmesi öngörülüyor.

Fakat geçen sene Avustralya'da bir mahkeme, Malezya'nın Birleşmiş Milletler mülteci sözleşmesine imza atmadığını gerekçe göstererek, takas anlaşması aleyhinde hükmetmişti.

Malezya'yla varılan anlaşmaya itiraz eden muhalefet sıraları, sadece Nauru'daki gözetim merkezinin yeniden açılmasını istiyor.

Muhalefetten taviz bekleyen Başbakan Gillard ise, Nauru'daki gözetim merkezinin açılmasının yanısıra Malezya anlaşmasının da onaylanması için bastırıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER