© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Özelleştirmeden yılda 2.2 milyar dolar gelir

Kuruluşların özelleştirildiği 30 yıllık süreçte, yılda ortalama 2.2 milyar dolarlık özelleştirme geliri elde edildi.

Özelleştirme uygulamalarının başladığı 1985 yılından bu yana özelleştirme geliri olarak 66.8 milyar dolar gelir elde edildi. Türk Telekom, Tüpraş, Erdemir, Petkim, Bedaş, Ayedaş gibi yüzlerce kurum ve kuruluşun özelleştirildiği 30 yıllık süreçte, yılda ortalama 2.2 milyar dolarlık özelleştirme geliri elde edildi.

1985 yılından itibaren 271 kuruluştaki kamu hisseleri, 1677 taşınmaz, 10 otoyol, 2 boğaz köprüsü, 146  tesis, 7 liman, şans oyunları lisans hakkı ile araç muayene istasyonları özelleştirme kapsamına alındı. Bu kapsamda, 1986-2015 yıllarında 66 milyar 813 milyon dolarlık özelleştirme gerçekleştirilirken, Özelleştirme Fonu’ndan Hazine’ye aktarılan kaynağın tutarı ise 41 milyar 824 milyon dolar oldu.

Bir çok limanda ihalaleyle özelleşecek. 2016’nın ikinci çeyreğinde İzmir Yük ve İzmir Kruvaziyer Limanları’nın ihaleye çıkacakken, Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ’ye (TDİ) ait Güllük İskelesi’nin yat limanına dönüştürülmesi kaydıyla özelleştirilmesine ilişkin ihalenin hazırlık çalışmaları da büyük ölçüde tamamlanmış durumda. Çanakkale Kabatepe ve Gökçeada Kuzu limanlarının imar planı çalışmaları da devam ediyor. TDİ Tekiradağ Limanının imar çalışmaları Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK) onayına sunulma aşamasına gelirken, buranın 2016 yılında ihaleye çıkarılması hedefleniyor.  Ayrıca Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın özelleştirmesinde 2’inci sıradaki teklif sahibine verilen ek sürede 21 Aralık 2015’te sona erecek.  Milli Piyango İdaresine ait şans oyunlarının özelleştirilmesi ihalesinde  de çalışmalar halen devam ediyor.

Gelecek yılın bütçesinde de 10.8 milyar lira özelleştirme geliri olması hedefleniyor.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER