ÖZDENKURDER Çalıştayı
GÜNDEMÖzel Denizcilik Kursları Derneği tarafından denizcilik eğitim kurslarının sorunlarını ortaya koyarak çözümler üretmek amacıyla 08-10 Şubat 2019 tarihleri arasında Atalya’da 1 inci Özel Denizcilik Kurumları Çalıştayı düzenlendi.
Özel Denizcilik Kursları Derneği tarafından denizcilik eğitim kurslarının sorunlarını ortaya koyarak çözümler üretmek amacıyla 08-10 Şubat 2019 tarihleri arasında Atalya’da 1 inci Özel Denizcilik Kurumları Çalıştayı düzenlendi. Çalıştay, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 2 , Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan 6 üst düzey yetkili ile derneğin üyesi 27 kurumdan 45 kurs temsilcisinin iştirakiyle gerçekleştirildi. Çalıştayda önemli konular üzerinde duruldu.
Özel denizcilik kurslarının tabi olduğu mevzuat,
İdare tarafından yapılan periyodik ve ilave denetim taleplerinde yaşanan sorunlar,
Gemiadamları Eğitim Bilgi Sistemi’nde (GAEBS) ve E-ÖZEL Bilgi Sistemine girişde yaşanan sıkıntılar ve mükerrer işlemler,
Gemiadamlarının sertifikasyonuna ilişkin ulusal ve uluslararası mevzuat farklılıkları,
Kurs programlarında modüler sistem uygulamasının fayda ve mahsurları,
Denizcilik eğitimlerine idari ve sınavlara ilişkin bölgeler farklılıklar,
Amatör Denizci Belgesi eğitiminde uygulamalı eğitim ihtiyacı,
Denizcilik sektöründe istihdam,konuları karşılıklı olarak görüşülmüş, sorun sahalarına ilişkin yol haritaları çıkartılmıştır.
Milli Eğitim Bakanlığı’nı temsilen Çalıştaya iştirak eden Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Trafik ve Sürücü Eğitimleri Daire Başkanı Abdullah SÜSLÜ kurumlar tarafından yapılan kursiyer işlemlerinde tekerrürü önlemek için STCW Sözleşmesinin gerekleri de dikkate alınarak E-ÖZEL Bilgi Sisteminin kurumlar tarafından kullanılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, Abdullah SÜSLÜ Gemiadamları Yetiştirme Kursları Yönetmeliği’nin günün ihtiyacına cevap verecek şekilde güncellenmesi gerektiğini, İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince idari ve sınavlara ilişkin bölgesel uygulama farklılıklarının giderileceğini de belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nı temsilen Çalıştaya katılan Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Okay KILIÇ ise konuşmasında, Özel Denizcilik Kursları Derneğinin kısa sürede derneğe katılan üye sayısı dikkate alındığında kursların % 90’a yakın bir kısmını temsil etmesinin memnuniyet verici olduğunu belirtti. Müteakip dönemde Derneğin denizcilik eğitiminin geliştirilmesi ve özel denizcilik kurslarının sorunlarına ilişkin tekliflerinin önemseneceğini ifade etti. İdare olarak ana hedeflerinden birinin deniz taşımacılığının emniyeti ve temiz denizler olduğunu bu hedefe ulaşmada denizcilik eğitiminin önemini vurguladı.
İdare tarafından yapılan denetimlerin bağımsız denetçilere devredilebileceği vurgusunu yapan KILIÇ konuşmasında ayrıca özel denizcilik kurslarının güven konusunda somut adımlar atması gerektiğini, bu kapsamda Derneğe özellikle oto-kontrol konusunda önemli görevler düştüğünü söyledi.
Çalıştayın dilek ve temenniler bölümünde Dernek üyeleri, kurslara güvenin yeniden tesisi konusunda görüşlerini belirtti, aracı firmaların faaliyetlerinin önlenmesine ilişkin alınması gereken önlemler dile getirildi.
İlginizi Çekebilir