Ölen Denizcilerin Cenazelerinin Ülkelerine Geri Gönderilmemesiyle İlgili Endişeler Artıyor
DÜNYA'M/V Vantage Wave' kargo gemisinin ölen Rumen kaptanının naaşının yedi haftadır ülkesine geri gönderilmesi için çabalar sürüyor.
Liberya bayraklı Vantage Wave, 15 Nisan'da Çin'in Guangzhou kentindeki Huangpu Yeni Limanı'na gitmek için Hindistan'dan ayrıldı. Dört gün sonra, 19 Nisan'da geminin kaptanı, kalp krizi geçirdikten sonra vefat etti.
Bağımsız sivil toplum kuruluşu Denizde İnsan Hakları'na göre, Singapur, Malezya, Güney Kore, Tayvan, Vietnam, Filipinler ve Japonya dahil olmak üzere birden fazla ülkede kaptanın cesedinin karaya çıkarılması için düzenlemeler yapıldı, ancak buna izin verilmedi.
Gemi, 7 Mayıs’ta Çin'in Dış Guishan Anchorage'a ulaştı, yanaşma ve tahliye talimatlarını beklemeye devam ediyor. Diplomatik ve ticari müzakerelere rağmen, Guangzhou yetkilileri cesedin karaya çıkarılmasını henüz onaylamadı.
Daha da kötüsü, Vantage Wave'in mürettebatı geçen ay ciddi bir yiyecek ve su sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı ancak durum kötüleşse bile ikmal talepleri reddedilmeye devam ediyor.
Denizde İnsan Hakları bir açıklama yayımladı: Açıklamada ''Yerel hükümetin COVID-19 salgınını önleme çabalarını tam olarak anlıyor, ancak geminin yanaşmasına ve cesedin karaya çıkarılmasına izin verilmezse bu durum kalan mürettebat üyeleri üzerinde önemli bir psikolojik sorun oluşturacak. '' denildi.
Denizde İnsan Hakları, Çin'deki yerel liman yetkililerini, mürettebatın gemideki kötüleşen koşullarını hafifletmek ve kaptanın cesedinin ve/veya küllerinin hızlı bir şekilde ülkesine geri gönderilmesini sağlayan insani eyleme yardımcı olmak için hızlı hareket etmeye acilen çağırıyor.
Vantage Wave gemisinde yaşanan olay, İtalyan bandıralı M/V Ital Libera'daki benzer bir durumu takip ediyor. M/V Ital Libera'nın kaptanı COVID-19 nedeniyle hayatını kaybetmişti. Asya limanlarına erişimi engellendikten sonra mücbir sebep ilan edildi ve gemi, cesedi geri göndermek için İtalya'ya doğru yola çıktı. AIS , Ital Libera'yı şu anda İyonya Denizi'nde gösteriyor ve yakında İtalya'nın Taranto kentine varışı bekleniyor. Ital Libera'nın, 13 Nisan'da hayatını kaybeden 61 yaşındaki Angelo Capurro isimli kaptanın cesedinin yaklaşık iki ay gibi bir süredir denizde kaldığı belirtiliyor.
ITF, Ölen Denizcilerin Cenazelerinin Geri Gönderilmemesiyle İlgili Endişelerini Belirtti
Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu'na (ITF) göre, son 15 ay içinde denizcilerin Covid dışı nedenlerle öldüğü en az 10 vaka yaşandı ve ölen denizcilerin cenazelerinin ülkelerine geri göndermek için karaya çıkarılmaları engellendi.
Bu olaylar, dünya genelinde yaklaşık 200.000 denizciyi hala etkilemesi tahmin edilen pandemi kaynaklı mürettebat değişikliği krizinin arka planında ortaya çıkıyor. ITF'ye göre, hükümetlerin vefat eden denizcilerin cenazelerinin ülkelerine iade etmedeki başarısızlığı, pandemi boyunca denizcilere yönelik “cahil” ve “saygısız” tutumların bir yansıması.
ITF'nin Denizciler Koordinatörü Fabrizio Barcellona, “Ölen denizcilerin cesetlerinin ülkelerine geri gönderilmesi konusunda, denizcilerin ailelerine gösterilen saygısızlığın, mürettebat değişikliği krizinin yol açtığı sefalet ve ıstıraptan sorumlu olan dünya hükümetlerinin gösterdiği aynı cehaletten kaynaklandığını düşünüyoruz. “Hükümetlerin, mürettebatın gemilerden ayrılmasını ve gemilere katılmasını engelleyen kapsamlı sınır kısıtlamaları nedeniyle, 200.000 denizci, sözleşmelerinin sonunda evlerine gidemediği için gemilerde mahsur kalmaya devam ediyor.” dedi.
Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu'na göre ayrıca, Endonezyalı denizciler için, Çin'in ölen denizcilerin ülkelerine geri gönderilmesine yönelik politikaları özellikle ölenlerin aile üyelerine zarar verdi.
Barcellona, “Endonezyalı denizcilerin aileleri, Çinli yetkililerin, cesetlerin yakılması ve küllerin yalnızca denizcilerin anavatanlarına iade edilmesi konusunda ısrar etmesiyle birlikte, Çinli yetkililerin sevdiklerinin cesetlerinin ülkelerine geri gönderilmesini engelleme politikasından inanılmaz derecede rahatsız oldular. Barcellona, bazı dini kültürler ve geleneklere göre, Çin'in ölen denizcilerin cesetlerinin gömülmesini ve ailelerin cenazeleriyle vakit geçirmesini önleme politikası son derece rahatsız edici" ifadelerini kullandı.
“Bunun, tüm milletlerden ve inançlardan denizcilerden oluşan uluslararası bir işgücü olduğunu unutmamalıyız. Bu aileler, oğullarını ve kızlarını bu temel işi yapmak için gönderiyorlar, hükümetlerin denizcilerin ailelerine bu şekilde davranması acımasız görünüyor. Denizci aileleri bundan daha fazla saygıyı hak ediyor” diye ekledi.
ITF'e göre sorun, COVID-19 riskini yönetmekten çok düzensiz bürokrasilerle ilgili
Barcellona, “Özellikle Çin'in, kıyılarında çalışan uluslararası denizcilere yönelik ihmalleri söz konusu olduğunda yanıt vermesi gereken çok şey var. Çin, hala denizcilerin mürettebat değişikliği için karaya çıkma yasağına sahip ve yerel yetkililer, Çin'in bir liman devleti olarak ahlaki sorumluluğunu doğrudan ihlal ederek, hasta ve ölmekte olan denizcilerin hastaneye yatırılmasını giderek daha fazla engelliyor.''
"Çin'den, denizcilerin hastanelere erişime yönelik giderek artan sert politikanın bir nedeninin, Hong Kong yakınlarındaki Shenzhen gibi, Koronavirüs vaka sayılarında artış yaşayan bölgelerdeki yerel hastanelerin tıkanmış olmasından kaynaklandığına dair raporlar duyduk. Denizcilere sadece yeterli yatak olmadığı söyleniyor. Denizde ölüme terk ediliyorlar” dedi.
İlginizi Çekebilir