O Gemi Dönüş Yaptı
GÜNDEMO gemi dönüş yaptı.
Alınan bilgiye göre, Çanakkale Savaşı'nda üstlendiği hayati rolle Türk ulusunun mukadderatında olduğu kadar dünya ve harp tarihi üzerinde de muazzam izler bırakan Nusret Gemisi, Gölcük Tersanesi Komutanlı tarafından aslına uygun olarak 2011 yılında "müze gemi" şeklinde yeniden inşa edildi.
Çanakkale Boğazı'nda 18 Mart 2011 tarihinde yeniden göreve başlayan gemi, içindeki görsel anlatım donanımıyla yerli ve yabancı ziyaterçilerine dünya harp tarihinde önemli bir yere sahip olan Çanakkale Savaşları'nı anlatıyor.
Gemi, planlı ve periyodik bakım onarım çalışmaları nedeniyle, 10 Temmuz'da Gölcük Tersanesi Komutanlığı'nda bakıma alındı.
Gerekli onarımların yapılması sonrasında tecrübe ve eğitim seyirlerine iştirak eden TCG Nusret, Donanma Komutanlığı Poyraz Limanı'nda da 10 - 13 Aralık tarihleri arasında halkın ziyaretine açıldı.
Buradaki ziyaretlerin tamamlanmasının ardından gemi, Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı'ndaki iskelesine dönüş yaptı.
Gemi, hafta başından itibaren yeniden ziyarete açılacak.
-NUSRET MAYIN GEMİSİ
Nusret Mayın Gemisi'nin orijinalı 1912 yılında Almanya Kiel'de inşa edilerek, 1913 yılında Osmanlı Donanması'na katıldı.
Gemi, Çanakkale Deniz Savaşları'nda 7 - 8 Mart 1915'te Karanlık Limana döktüğü sahile paralel 26 mayınla 18 Mart 1915 Deniz Zaferi'nin kazanılmasında büyük rol oynadı. 1955 yılında kesintili olarak Türk donanmasına hizmet verdikten sonra görevden ayrılan gemi, 1962 yılında sivil bahriyeye satıldı. 1990 yılında ise Mersin Limanı'nda battı.
İstanbul'da 1982'de Taşkızak Tersanesi Komutanlığı'nda inşa edilen Nusret Mayın Gemisi'nin 1/1 ölçülerindeki maketi, Çimenlik Parkı içinde özel olarak inşa edilen platformda sergileniyordu. Geminin girişinde plan ve fotoğraflarla, Nusret'in öyküsü anlatılırken, alt güvertede ise Çanakkale Deniz Savaşı'nın tarihi seyri, panolar ve dijital sunuyla izleyiciye aktarılıyordu.
Gemide ayrıca, döneme ait orijinal objeler, Çanakkale Boğazı Mayın Grup Komutanı Nazmi Bey'e ait beratlar, Çanakkale Savaşı ile ilgili Osmanlıca ve Latin harfleriyle yayımlanmış gazeteler sergileniyordu.
Yeni geminin yapılması dolayısıyla bu gemi maketi parçalara ayrılarak Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı'na götürülmüştü.
İlginizi Çekebilir