© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Newyork Savcısı, Farr 40'ı Türkiye'ye getiren işadamının peşinde

New York Başsavcısı Preet Bharara’nın aradığı iki Türk’ten biri Türkiye’ye ilk Farr 40’ı getiren Hasan Besneli

Reza Zarrab’ı ABD’de tutuklayan ‘Wall Street Şerifi’ lakaplı New York Bölge Başsavcısı Preet Bharara’nın aradığı iki Türk’ten biri bugün yelken dünyasında en çok konuşulan konu oldu. Zira bu isim, Türkiye’ye ilk Farr 40’ı getiren
Hasan Besneli’den başkası değildi. Besneli ise, 27 Aralık’ta HaberTürk’e yaptığı açıklamada, “Kaçmadım, buradayım. Arayan beni bulur” diyordu.

Hürriyet Gazetesi’nde Razi Canikligil imzası ile yayınlanan haberde, ‘Wall Street Şerifi’ lakaplı New York Bölge Başsavcısı Preet Bharara’nın Reza Zarrab dışında iki Türk işadamının daha peşinde olduğu belirtildi.

Bunlardan biri, İran’a uranyum zenginleştirmede kullanılan karbon fiber maddesi satmaya çalışan Murat Taşkıran, diğeri ise ABD’deki Alman Deutsche Bank ile ABD Eximbank’tan aldığı kredilerde usulsüzlük yapmakla suçlanan Hasan Besneli idi.

Haberde, Başsavcı Bharara’nın talebi ile New York Eyaleti Güney Bölgesi Mahkemesi tarafından geçtiğimiz ay Türkiye’deki gazetelere ilan verildiği, bu ilanda “Besneli’ye karşı açılan bir davanın olduğu ve Besneli’nin belirlenen süre içinde yanıt vermemesi halinde, gıyabında karar alınacağı” vurgulandı.

TÜRKİYE’YE İLK FARR 40’I O GETİRDİ
Bharara’nın hazırladığı iddianameye göre hakkında hapis cezası istenen Hasan Besneli, İstanbullu yatçılar arasında bilinen bir isim. 2000 yılında Türkiye’ye ilk Farr 40’ı getiren kişi olarak tanınıyor.

Besneli, İstanbul’a getirdiği teknenin “Team Spirit” olan adını değiştirmedi. Farr 40 Team Spirit, aynı yıl katıldığı Borusan Marmara Adası yarışını kazanarak büyük sükse yaptı.

Hasan Besneli, aradan birkaç yıl geçtikten sonra teknesini satıp yarışlardan ve yat dünyasından çekildi. Farr 40’ın yeni sahibi, Team Spirit’i çok benimseyen ekip üyelerinden Melih Yavaş oldu.

Ancak gerek ekibin, gerek teknenin yükü ağır gelmeye başlayınca, 2007 yılında Farr 40’ı Ergin İmre’ye sattı, yerine bir Farr 30 (Mumm 30) aldı. Ancak Team Spirit adını kendine saklamıştı ve bu ismi yeni teknelerinde yaşattı. Farr 40 ise Provezza'nın renklerine büründü.

NE İLE SUÇLANIYOR?
Yat yarışları dünyasına hızlı bir giriş yapan ve aynı hızla ayrılan Hasan Besneli’nin adı şimdi, “Şerif” Bharara’nın hazırladığı iddianame ile yeniden gündemde.

22 sayfalık iddianamede Hasan Besneli’nin, Alman Deutsche Bank ile ABD Eximbank’dan aldığı 38 milyon dolarlık kredide usulsüzlük yapıldığı belirtiliyor.

“sahtecilik, dolandırıcılık ve hile” ile kredi fonlarında oynama yapıldığı, malların piyasa değerinin fazla gösterildiği, inşaat bütçesi ve KDV hakkında yanlış bilgilendirme gibi çok sayıda iddia da sayfalarda yer alıyor.


“BEN BURADAYIM, ARAYAN BULUYOR”
New York Bölge Mahkemesi tarafından Türkiye’de gazetelere verilen ilanla aranan işadamı Hasan Besneli, kendisine ulaşan HaberTürk muhabiri Hüseyin Şentürk’e, “Kaçmadım, burada, Türkiye’deyim. Beni arayan bulur” demiş ve bu söyleşi 27 Aralık 2015 tarihli gazetede yayınlanmıştı.

Sahtecilik, dolandırıcılık ve usulsüz kredi kullanma iddialarını reddeden Besneli, "ABD’de iş yaptığım şirket, bankanın bazı kurallarına uymamış olabilir. Ama bu beni bağlamaz. Haklarımı Türk kanunları çerçevesinde sonuna kadar arayacağım. Beni, Türkiye’de dolandırıcı olarak gösterdiler. Uğradığım haksızlığın tazminini isteyeceğim" demişti.


Kaynak: TurkSail / Razi CANİKLİGİL (New York / Hürriyet) / Hüseyin ŞENTÜRK (HaberTurk)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER