NEO-COL projesi
GÜNDEMTuzla Kaymakamlığının, Türk Loydu ile birlikte yürüttüğü NEO-COL başlıklı Erasmus+ KA2 Stratejik Ortaklıklar projesi
Proje, Türkiye Ulusal Ajansının desteği ile hayata geçirilmiş ve Erasmus+ Programı KA2 Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar (yenilik geliştirme) kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilmektedir.
Proje konsorsiyumu, denizcilik sektörü içinde geniş deneyime sahip olan Türkiye, Romanya, İspanya, Polonya ve Almanyadaki özel şirketler, kamu kurumları ve mesleki eğitim öğretim enstitüleri tarafından oluşturulmuştur. NEO-COL projesi, bir Klaslama, Belgelendirme ve Uygunluk Değerlendirme kuruluşu olan Türk Loydu tarafından koordine edilmektedir.
Proje konsorsiyumu; yeni teknolojiler ve ColRegs arasındaki doğru etkileşimi çevrimiçi bir kurs aracılığıyla anlatmak ve öğretmek için bir eğitim modülü oluşturmak ve kullanıcıların yetkinliklerini arttıracak bir c-VET programı geliştirmek amacıyla özenle çalışmaktadır.
Proje ayrıca, işgücü ve teknolojik gelişmelerdeki beceri eksiklikleri gibi ortak zorlukları ele alan ve Avrupa IMP'yi (Entegre Denizcilik Politikası) destekleyen ET2020 Avrupa İşbirliği Stratejik Çerçevesinin önceliklerinden de yararlanmaktadır.
NEO-COL projesi, iş dünyası ve eğitim dünyası arasındaki bu beceri açığını şu şekilde kapatacaktır:
- Bir ankete dayalı ihtiyaç analizi ve geçmiş çatışmaların araştırmalarını baz alan bilgilerden yola çıkarak teori ile gerçek uygulama arasındaki farkların belirlenmesi.
- Navigasyon ekipmanları ve mevcut araçları göz önünde bulundurarak her türlü gemi için özelleştirilmiş Çatışma Tüzüğünün öğretilmesi amacıyla mevcut elektronik navigasyon cihazlarının en iyi eylem ve en gerçekçi yolu için çevrimiçi bir kurs geliştirmek ve
- Yeni edinilen beceriler için kullanıcıya özgün bir sertifika sağlayan bir değerlendirme aracı tasarlamak. NEO-COL projesi, her gemide mevcut ekipmanı (ECDIS, ARPA veya COMPASS) dikkate alan farklı tipte gemiler için özel bir program geliştirmektedir.
Bu nedenle NEO-COL projesi, öncelikli olarak denizcilere c-VET aracılığıyla beceri kazandırmayı hedeflemektedir. Aynı zamanda, hala Denizde Çatışmayı Önleme Kuralları ile teknolojik ekipmanları ayrı ayrı öğreten ve ikisi arasında bağlantı kurmayan (ki, bu sıklıkla istenmeyen kazalara yol açan bir eksikliktir) denizcilik mesleki eğitim kurumlarına kurslar ve değerlendirmeler sunmayı amaçlamaktadır.
Proje bünyesinde bir ankete dayalı ihtiyaç analizi ve geçmiş çatışmaların araştırmalarını baz alan bilgiler, seyir zabitlerinin yanı sıra köprü üstü görevine yardımcı olan diğer gemi personelinin de eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesini sağlayabilmek için derlenmiştir.
Proje bünyesinde bir ankete dayalı ihtiyaç analizi ve geçmiş çatışmaların araştırmalarını baz alan bilgiler, seyir zabitlerinin yanı sıra köprü üstü görevine yardımcı olan öğrencilerin de eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesini sağlayabilmek için derlenmiştir. Sonuçlar; Colregsin öğretimi, öğrenimi ve uygulamasındaki eksikliklerin yanı sıra hedef grubun bilgi eksikliğinin de belirlenmesine olanak sağlamıştır. Bu araştırma; proje partnerlerinin iletişim ağına ve onların ilgili ulusal denizcilik topluluklarına gönderilen anketler, bu anketlerin analizleri, çatışmaların ve ramak kala raporlarının incelenmesi aracılığıyla gerçekleştirilmiştir.
NEO-COL Çevrimiçi Eğitim Kursu ve Değerlendirme Aracı ilerleyen aylarda projenin web sitesi olan www.neo-col.eu da mevcut olacaktır. Proje faaliyeti ve çıktıları hakkındaki bilgilere bu siteden ulaşabilirsiniz ya da düzenli olarak yayımlanan NEO-COL haber bültenine abone olabilirsiniz.
Proje konsorsiyumu 21 Kasım 2018 tarihinde Tuzlada Final Konferansı düzenleyecektir. Bu konferans projenin sonuçlarını sunma ve tartışma olanağı sunacak ve NEO-COL çevrimiçi Eğitim Kursu ve NEO-COL Değerlendirme Aracının daha geniş bir topluluğa resmi lansmanı yapılacaktır.
İlginizi Çekebilir