Mersin Antik Kilikya Limanları
Kültür / Tarih / BelgeselSemihi Vural ve Meriç Alkan tarafından kaleme alınan Mersin Antik Kilikya Limanları adlı eser, Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) tarafından kitap haline getirildi.
Toplantının açılışında konuşan MDTO Genel Sekreteri Korer Özbenli 28 yıldır Mersine hizmet veren MDTOnun 28. kitabını tanıtmaktan memnun olduklarını söyledi.
"MDTO kuruluşundan bugüne denizcilik ve kent tarihi konusunda yapılmış çalışmaları desteklemeyi görev saymaktadır diye konuşan Özbenli, bu düşünceyle Semihi Vural ve Meriç Alkanın kaleminden çıkan Mersin Antik Kilikya Limanları adlı eseri kültür hayatımıza kazandırma, okurlar ve araştırmacılarla buluşturma kararı aldıklarını kaydetti.
Eserin, MDTO Kurucu Başkanı Merhum İrfan Solmazere adanmış olmasının kendileri için ayrıca anlamlı olduğunu belirten Özbenli, kitabın yazarları Semihi Vural ve Meriç Alkana, kitaba emeği geçen İhsan Toksöz, Nihat Taner, Tuncer Özmen ve Nedim Ardoğaya teşekkür etti.
Daha sonra söz alan Semihi Vural, Bize her zaman destek oldular diyerek MDTOya teşekkürlerini iletti. Mersinin Buğday Dönemi, Mersin Çiçeği Dönemi ve Pamuk Dönemi olmak üzere 3 farklı döneme ayrılarak incelenebileceğini ifade eden Vural, bu kitabın tüm bu zamanları kapsadığını söyledi.
Mersinin 300 kilometreyi aşan kıyılarında, her küçük körfezde bir liman bulunduğunu belirten Yazar Semihi Vural, bu kitabın 25 yıl önce Merhum Gündüz Artan ile birlikte çalıştıkları ve Mersin Deniz Ticaret Odasının dergisinde yayınlanan antik limanlar konulu yazı dizisine dayandığını anlattı. Vural, o zamandan bugüne yeni araştırmalar ve yeni buluntuların ışığında antik limanlarımıza ilişkin verileri güncelleyerek, daha ayrıntılı olarak okuyucuya sunduklarını kaydetti.
Kitabın iyi bir araştırma sonucu ortaya çıktığını ve kitaba güvendiklerini dile getiren Vural birlikte çalıştıkları Meriç Alkanın çok titiz çalıştığını, kitaba, kaynaklarından sayfa düzenine kadar her konuda büyük bir özen gösterdiğini vurguladı. Semihi Vural, kitabın hazırlık sürecinde kendisine destek olan eşi Dr.Ayşe Vurala, kitabın mantıksal ilk okumalarını yapan Tuncer Özmene, çalışmalarının daha canlı ve düzenli hale gelmesini sağlayan editör İhsan Toksöze, kitabın grafik tasarımını üstlenen Burçin Keseciye ve destekleri için MDTO Yönetim Kuruluna teşekkür etti.
Yazar Meriç Alkan ise sözlerine yeniden Mersinde olmaktan mutlu olduğunu ve her seferinde buradan enerji depolayarak ayrıldığını belirterek başladı. Kitabın hazırlık sürecinde Semihi Vural ile bir araya gelmediklerini, çalışmalarını e-posta ve telefon yoluyla paslaşarak tamamladıklarını anlatan Alkan, çok titiz ve dikkatli bir çalışma yürüttüklerini belirterek Uzaklık kitap yazmaya engel değil. Umarım ilgi çeken bir kitap olur ifadelerini kullandı.
MDTO ile tanışıklığının on yıl önceye dayandığını işaret eden Alkan, MDTO Kurucu Başkanı Merhum İrfan Solmazerin 1993 yılından itibaren Mersin Liseliler Derneğine maddi manevi destekte bulunduğunu, bu önemli desteği bugün de Cihat Lokmanoğlunun sürdürdüğünü söyledi. Kitaplarının İrfan Solmazere ithaf edildiğini hatırlatan Meriç Alkan, İrfan Solmazerin Mersinin kültür-sanat hayatına ve eğitimine çok büyük katkıları vardır. Uzun süre atıl kalan Halkevinin Mersin Kültür Merkezine dönüştürülmesinde çok büyük emeği vardır. Bunun dışında Mersin Üniversitesine ve Mersin Uluslararası Müzik Festivaline çok büyük katkıları vardır. Bu ithaf onun için az olur ifadelerini kullandı.
Semihi Vural ve Meriç Alkan toplantının bitiminde basın mensupları için kitaplarını imzaladı.
İlginizi Çekebilir