Mersin 4. Lojistik Ve Transport Fuarı Başladı
GÜNDEMMersin 4. Lojistik ve Transport Fuarı bugün başladı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, küresel krizin ardından değişen dünya ticaret haritasında, dünyanın lojistik üssünün Türkiye, Türkiye'nin lojistik üssünün ise Mersin olacak dedi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ve Mersin Deniz Ticaret Odası işbirliği ile Mersin Liman İşletmeciliği AŞ'nin sponsorluğunda gerçekleştirilen Mersin 4. Lojistik ve Transport Fuarı bugün düzenlenen törenle açıldı. Fuarın açılışına Mersin Vali Vekili Mehmet Çubuktar, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Engin Özmen, yabancı ülkelerden temsilciler ve çok sayıda konuk katıldı.
Törende Mersin'in lojistik gücü üzerine bir konuşma yapan Mersin Vali Vekili Mehmet Çubuktar, ticarete konu olan mal ve hizmetlerin üretildikleri yerlerden ihtiyaç duyulan yerlere ulaştırılmasının lojistik hizmetlere duyulan ihtiyacı açıkça gösterdiğini belirtti. Mersin'de eskiden bu yana lojistik hizmetlerin verildiğini ifade eden Çubuktar, Mersin'in merkezinin kentleşmesinin ve gelişmesinin de büyük oranda lojistik hizmetlerle bağlantılı olduğunu kaydetti. Mersin Limanı'nın önemine değinen Çubuktar, lojistik sektörünün unsurlarından olan nakliye, depolama, gümrükleme hizmetlerinin de geçmişten beri Mersin'de profesyonel bir anlayış içerisinde sunulduğuna işaret etti. Hem fiziki kapasite hem yetişmiş insan gücü açısından Mersin'in bu alanda oldukça iyi bir noktada bulunduğunu dile getiren Çubuktar, Her tür yük çeşidinde hizmet verebilecek özelliklere sahip olan Mersin Limanı, mevcut coğrafi konumuyla Akdeniz'in en hakim noktalarından birisidir. Bölgenin oldukça büyük bir ihtiyaç potansiyeline sahip olması yanında uluslararası deniz hatlarının rotasına yakınlığı nedeniyle de dış dünyayla en rahat ve hızlı ulaşım sağlanabilecek durumdadır. Çukurova Bölgesel Havaalanı yatırım programına girmiş ve çalışmalar başlamıştır. Karayolu ulaşımı açısından da ülkemizin bütün bölgeler için merkez konumda olan sağlıklı ve hızlı bir ulaşım imkanına sahiptir. Yük taşımacılığı açısından vazgeçilmez olan demiryolu ulaşımı da mevcut olup Yenice'de Lojistik Merkez oluşturulmaktadır. Bütün bu özellikleri göz önüne alındığında, Mersin'in lojistik üs olmaya en uygun yerlerden birisi olduğu açıktır ve ilimiz bu işi layıkıyla yapacak durumdadır dedi.
ADANA VE MERSİN FUAR ÇALIŞMALARINDA GÜCÜNÜ BİRLEŞTİRMELİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan da Mobilya Fuarı'nda dile getirilen Adana-Mersin birlikteliğine bir kez daha vurgu yaptı. MTSO, sivil toplum örgütleri, belediye, üniversite ve Valiliğin el ele vererek son 5 sene içerisinde Mersin'de gerçekten güzel çalışmalar yaptıklarını söyleyen Özcan, Bu çalışmalardan biri de fuar çalışmalarıdır. Biz geçen fuar açılışında Adana ile Mersin'in güçlerini birleştirerek fuar çalışmalarını tek elden yürütmesi ve uluslararası çapta yapılacak olan bu fuar çalışmalarından dolayı Çukurova'da ses getirilmesini ortaya koyduk. İki şehrin gücünü birleştirmek için çok büyük bir şey yapmaya da gerek yok. Biz Mersin'de şehir planlaması yaparken 1/25 binlik ve 1/5 binlik planlarda üniversitenin üst tarafında, otobanın altında 350 dönümlük bir alanı fuar merkezi olarak planlara işaretledik. Geriye buraya yatırım yapmak kalıyor. Adana ile Mersin gücünü parçalayacağına, 6 aylık bir zaman dilimi içerisinde Mersin'de, 6 aylık bir zaman dilimi içerisinde Adana'da fuar çalışması yapılırsa Çukurova Bölgesi fuar çalışmalarında daha güçlü hale gelir diye konuştu.
Mersin'de özellikle lojistik konusunda çok güzel ilerlemeler olduğunun altını çizen Özcan, Ben umuyorum ki, 2-3 bin dönüm arazi üzerine kurulan ve planlamadan geçen Lojistik Merkez 5-6 bin dönüme çıkacaktır, onun çalışmaları yapılıyor. Belediye başkanlarının en büyük korkusu istihdam konusudur. Lojistikte Mersin'in iyi bir noktaya gelmesi bizim belediye başkanları olarak bu konuda rahatlamamızı sağlayacak ve insanlarımızın iş-aş bulması konusunda çok büyük noktaya gelecektir. Onun için Mersin'de Lojistik Merkez'i hepimizin desteklemesi gerekiyor. Mersin, şu anda yapılan çalışmalarla Türkiye'de önemli 5 şehir arasına girmiştir diyebiliriz. Vergi sıralamasında ilk 5'e giren Mersin'in istikbali kuvvetlidir. Bizim tanıtımda eksiğimiz var. Bu tanıtımları fuar çalışmalarıyla iyi bir şekilde yapabilirsek Mersin'in Türkiye'de önemi daha güzel bir şekilde anlaşılabilir ifadelerini kullandı.
DÜNYANIN GÖZÜ MERSİN'İN LOJİSTİK AVANTAJLARINDA
MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ise Mersin'in özellikle lojistik alanındaki önemi üzerinde durdu. Küresel krizin ardından değişen dünya ticaret haritasında dünyanın lojistik üssünün Türkiye, Türkiye'nin lojistik üssünün ise Mersin olacağını iddia eden Aşut, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerindeki siyasi sıkıntılar ile AB ülkelerindeki ekonomik sıkıntılar ve ABD'nin bütçe sorunları arasında Türkiye'nin, yakaladığı siyasi ve ekonomik istikrarla güvenli bir liman haline geldiğini savundu. Mersin'in, doğunun en batısı, batının ise en doğusu olan stratejik ve avantajlı konumu ile dünya lojistik sektörünün cazibe merkezi olmaya başladığına dikkati çeken Aşut, şöyle devam etti: Gelişmiş demiryolu, karayolu ve limanına, birkaç yıl içinde eklenecek olan Uluslararası Çukurova Bölgesel Havaalanı ile Mersin tüm ulaşım modlarına sahip nadir kentlerden bir olacaktır. Lojistik Türkiye'nin önemli bir sektörüdür, ancak Mersin için omurga sektörlerden biridir. Lojistik Platformu, sektörün bölgesel gelişmesi için yapılması gerekenleri hazırladı ve uygulama çalışmaları başladı. Üniversite eğitim müfredatımız pratiğe cevap verecek bir şekle dönüştürüldü. Ara kademe eleman eğitimleri düzenlenen sertifika programları ile telafi edildi. Yani nitelikli ve bilgi donanımlı insan gücü sağlamak için yola çıkıldı.
Lojistikteki güçlü yanlarımızı somutlaştıracak şey insan faktörüdür diyen Aşut, tüm Mersin'in el ele vererek bu geleceği yakalayacağından şüphe duyulmamasını istedi. Aşut, Şu iddianın altını çizerek vurgulamak istiyorum; dünyanın gözü Mersin ve Mersin'in lojistik avantajlarındadır. 90 katılımcı, 7 bin metrekare kapalı alan, 5 ülkeden alım heyeti ve Afganistan, Çin, Ürdün, Irak, Suriye ve Rusya'dan gelen ziyaretçilerle zenginleşen fuarımızın amacı; bu potansiyellerimizi ve avantajlarımızı tanıtmaktır dedi.
Dünyada gelişen trentte 4 sektörün öne çıktığının, bunlardan birinin de lojistik sektörü olduğunun dünya otoriteleri tarafından sürekli gündeme getirildiğini vurgulayan UND Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Engin Özmen ise dünyada lojistik sektöründe gelişmeye adan 10 ülke arasında Türkiye'nin 4. sırada olduğunu bildirdi. Özmen, sözlerini şöyle sürdürdü: Dolayısıyla Mersin'in Türkiye'nin ticaret, ihracat açısından önemli bir liman kenti olması, lojistik fuarının burada olmasının önemini bir kat daha artırmaktadır. Türkiye her ne kadar lojistik hizmetler konusunda gelişme kaydettiyse de asıl gelişme lojistik altyapısı hizmetlerinin, lojistik ekipmanlarının sanayi ile birlikte gelişmesine yaptığı katkıdır. Lojistik sektörü geliştikçe depolar, antrepolar, gümrüklü sahalar, inşaat sektörü destekliyor. Ekipmanlar gelişiyor, bu anlamda Türkiye'de lojistik sektöründeki istihdam sayısı 450 bin civarında, gelişmeyle birlikte 600-700 bin kişiyi istihdam etmesi için çalışmalar hızla sürmektedir.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri hep birlikte kurdele keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi. Törene katılanlar, Vali Vekili Mehmet Çubuktar ile birlikte fuardaki stantları tek tek gezerek firma temsilcilerine başarılar diledi. Mersin 4. Lojistik ve Transport Fuarı, 9 Ekim Pazar akşamına kadar açık kalacak.
İlginizi Çekebilir