© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Mavi Marmara keşif raporu: “ Atışlar öldürücü nitelikte”

Mavi Marmara gemisinde yapılan keşfe ilişkin düzenlenen bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştığı açıklandı.

Gazze'ye insani yardım taşıyan "Mavi Marmara" gemisine yönelik 31 Mayıs 2010 tarihinde İsrail askerlerince düzenlenen ve 10 kişinin öldüğü saldırıya ilişkin mahkemenin 10’uncu Duruşmasında, keşif raporunun mahkeme eline ulaştığı bildirildi.

Gazze'ye insani yardım taşıyan "Mavi Marmara" gemisine yönelik 31 Mayıs 2010 yılında İsrail askerlerince düzenlenen ve 10 kişinin öldüğü saldırıya ilişkin, aralarında olay tarihinde İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de bulunduğu 4 sanığın yargılandığı davanın 10’uncu duruşması yapıldı. Duruşmada mahkemeye sunulan ve 3 uzman  bilirkişi tarafından hazırlanan raporda, "atışların bazen hedef gözetilerek bazen de hedef gözetilmeksizin öldürücü nitelikte olduğu anlaşılmıştır" ifadelerine yer verildi.

Raporda öncelikli olarak mağdur beyanları doğrultusunda Mavi Marmara gemisinin baskına uğrayan kısımlarının tespit edildiği belirtildi. Buna göre tespit edilen yerler, geminin en üst katında bulunan seyir güverte ve sırasıyla alt katlara doğru köprü güverte, üst güverte ile birlikte köprü üstü (kaptan köşkü) ve burun tabir edilen noktalarında saldırının gerçekleştiği belirtildi. Devamında ise geminin bu kısımlarının fiziki özellikleri detaylı olarak anlatıldı. Ayrıca, Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010 günü İsrail Devleti tarafından el konulduğu ve 7 Ağustos 2010 tarihinde ise serbest bırakıldığı belirtilerek geminin 67 gün boyunca İsrail Devleti'nin kontrolünde kaldığı vurgulandı.

Keşif sırasında ifade veren mağdurların beyanlarına da yer verilerek mağdurların gösterdikleri bazı bölgelerde aradan geçen zamana rağmen mermi çekirdeği giriş deliklerinin  gözle görülür olduğu açıklandı. Raporda mermi giriş deliklerinin üzerinde yapılan değişikliklerden dolayı, (boyama, macun ile doldurma, parça değişimi gibi) gerekli 'Atış Yönü Tayini' incelemesinin yapılamadığı bildirildi.  

Dün yapılan duruşmada mağdur ifadelerinin alınmasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık 4 İsrailli asker hakkındaki 'kırmızı bülten' akıbetinin Adalet Bakanlığı'na sorulmasına karar vererek duruşmayı Nisan ayına erteledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER