© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Marmara Sualtı Görüntüleme Festivali

Türk Balıkadamlar Kulübü tarafından ?13.Uluslararası Marmara Sualtı Görüntüleme Festivali?, bu yıl 01-07 Temmuz 2013 tarihleri arasında düzenlendi, tüm sualtı camiasının buluştuğu törende ödüller sahiplerini buldu.

Sualtı dünyasını su üstüne taşıyarak görsel bir şölen oluşturan festival, aynı zamanda ulusal anlamda bu yıl 20. yaşını kutladı.

Festival, dünyanın önde gelen sualtı fotoğraf ve video ustalarını ağırlayarak, her yıl olduğu gibi, bu yıl da Türkiye'de ve yurt dışında çektiği sualtı belgesel filmleriyle tanınan, sualtının gizemli dünyasını bizlerle tanıştıran 2007 yılında kaybettiğimiz Haluk Cecan'a ithaf edildi.

?Marmara Sualtı Görüntüleme Festivali?, uluslararası sualtı arenasında düzenlenen en önemli festivalleri altında barındıran ve konusunda otorite olarak görülen ?EUIFA? Avrupa Sualtı Görüntüleme Festivalleri Derneği üyesidir.

Denizlerimizdeki kirliliğe dikkat çeken festivalin temel amacı, yok olma tehlikesi içeren sualtı canlılarının görüntülenerek toplum bilincini geliştirmek, ülkemizi çevreleyen denizlerimizin altında büyüleyici bir yaşamın varlığını, renkliliğini, çeşitliliğinin belgelendirilmesi ile farkındalık yaratmaktır.

Festival, Türkiye?de ve dünyanın dört bir yanında yer alan çeşitli meslek gruplarındaki katılımcılara, ortak bir amaç için buluşma noktası sağlamaktadır.



Marmara Denizi?nde, kanalizasyon ve fabrika atıkları, deniz kazalarının bıraktıkları, aşırı derecede kirlenmeye neden olmuş, bilinçsizce yapılan avcılık, sualtı canlılığının azalmasına, hatta birçok türün yok olmasına sebep olmuştur.

Bu doğrultuda denize bırakılan atıkların kontrol altına alınması konusunda yapılan iyileştirme çalışmaları, yasaklar konusunda alınan kararların uygulanması ile, Marmara Denizi sualtı yaşamında canlılık gözlenmeye başlamıştır.

Festival bünyesinde 2 ayrı yarışma yapıldı, bilgi ve tecrübeleri ile kendilerini kanıtlamış jüriler tarafından fotoğraf ve videolar değerlendirilerek yarışma sonuçlandı.

- Filipin, Singapur, Ukrayna, Tayvan, İspanya, Fransa, Polonya, Belçika, İsviçre, Almanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye?den katılımlar ile gerçekleşti. ?Uluslararası-Önceden Çekilmiş Eserler? kategorisinde bu yıl 83 yarışmacı yer alarak, dünyanın birçok farklı bölgesinde çekmiş oldukları fotoğraf ve video görüntülerinden oluşan 939 eser ile yarıştılar.

- ?Yaşayan Marmara? yarışmasına, son yıllarda sualtı yaşamındaki çeşitliliğin arttığı Marmara Denizi?nde, bu canlılığı görüntülemek amacıyla, 06 Temmuz 2013-Cumartesi günü Türkiye genelinden katılım ile toplam 54 dalıcı, aynı anda ve eşit şartlarda dalış yaptılar. Yaklaşık 3500 kare fotoğraf çekerek aralarından yarışmada değerlendirilmek üzere seçimlerini yaptılar.

20. Yaşayan Marmara Yarışması Sonuçlar

Yarışmacı ve dalış eşleri

Dijital Fotoğraf ?Makro?
1. SUKRU DEGER ERKEN ? Birgül Erken
2. UFUK DONMEZ ? Esra Demiray Yeşin
3. ALP BARANOK ? Hüsnü Elmacıoğlu


Dijital Fotoğraf ?Geniş Açı?
1. CENK CEYLANOGLU ? Sinem Ceylanoğlu
2. SAYGUN DURA ? Selim Barış Atakül
3. TACI YUCEDERE ? Kamil Şengül


Dijital Fotoğraf ?Balık?
1. BULENT SELLI ? Bertan Narlıoğlu
2. CENK CEYLANOGLU ? Sinem Ceylanoğlu
3. SAYGUN DURA ? Selim Barış Atakül



İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER