© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Maket Gemiler Büyülüyor

Gerçeğini aratmayan bire bir ölçekli gemi maketleri Bursalıları büyülüyor. Kabotaj Bayramı münasebeti ile Bursa'da gemi maketi yapan 3 sanatkarın eserleri Zafer Plaza'da görücüye çıktı.

Ihlamur, maun gibi dayanıklı ağaçlar ve mdf parçalarıyla minyatür gemiler inşa eden 30 yıllık maket sanatçısı Hüseyin Bayram ile oğlu Ahmet Bayram, ve Adnan Çıdık, meşhur gemilerin küçültülmüş boyutlarını 2 ila 9 ayda yapıyor. Ünlü Savonara yatından askeri firkateynlere kadar 60 gemi maketi Zafer Plaza Pırlant Mağazası önünde sergileniyor.
Hüseyin Bayram, birçok gemi meraklısının bu eserlerden haberi olmadığına dikkat çekerek, "Bursa'da iki büyük yat firmasının bizim çalışmalarımızdan haberi olduğunu da zannetmiyorum. Bursa'da açtığımız bu ilk sergiye vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor. Maket meraklıları ölçekli olarak çalıştığımız meşhur gemilerimizi görebilir. Devlet Hava Meydanları Yunuseli Hava Alanı'ndan emekli olduktan sonra müzik öğretmeni olan oğlumla birlikte bu sanatı icra ediyoruz. Boyasına kadar özenle seçtiğimiz malzemelerden minyatür yat ve gemiler yapıyoruz. Bazen kendi yatlarının maketini yaptırmak isteyenlere de hizmet veriyoruz. Siparişler geminin detayına göre 750 ile 10 bin lira arasında değişiyor" dedi.


Hüseyin Bayram, Büyükşehir Belediyesi'nin Mudanya sahil düzenlemesine denizcilik müzesi projesini de dahil etmesini isteyerek, bu müzede ellerindeki maketleri sergileyebileceklerini söyledi.


Ayakkabı ustalığından emekli olduktan sonra maket gemi imalatını hızlandıran Adnan Çıdık da, yelkenli tarzı süs gemileri imal ediyor. 15-20 gün zarfında gemileri teslim eden Adnan Çıdık, 300 ile 500 lira arasında fiyatlarla ahşap maket gemileri hazır ettiğini belirtiyor. Çıdık, "Büyük alış veriş merkezlerinde değişik sergiler müşterilerin ilgisini çekiyor. Bir eski radyo ustamızın Kent Meydanı'ndaki sergisinden sonra Zafer Plaza'da temmuz ayında denizcilik ile alakalı gemi maketleri sergisi de mevsime uygun düştü. Ancak Bursa Büyükşehir Belediyesi el sanatları ile uğraşan bu sanatkarları teşvik etmeli, İstanbul'da olduğu gibi bir el sanatkarları katalogu hazırlamalı" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER