© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Kuzey Kutbu'nda çöpler yüzüyor

Kuzey Kutup Dairesi bölgesinde ilk kez yüz binlerce plastik çöp parçalarına rastladı.

Deniz ve okyanus kirliliği Kuzey Kutbu’na da dağıldı. Araştırmacılar,  Kuzey Kutup Dairesi'nin üzerinde kalan Grönland ve Svalbard takımadaları arasında  ilk kez plastik çöp parçalarının okyanusda yüzdüğünü belirtti.

Sadece yaşam bölgelerinde varolduğu düşünülen plastik atıklar, Arktik Okyanusu'na da ulaştı. Alman Alfred Wegener Enstitüsü‘nden (AWI) yapılan açıklamada, bilim insanlarının ilk kez Grönland ve doğusunda yer alan Svalbard takımadaları arasında plastik çöp parçalarına rastladığı kaydedildi.  Önceki incelemelere göre Fram Geçiti’ndeki çöp sayısında büyük artış olduğu belirlendi.

Deniz canlılarının ekolojik dengesi tehlikede

Okyanus ve denizlerde yaklaşık 100 ila 150 milyon ton plastik çöpün yüzdüğü tahmin ediliyor. BM Çevre Programı'nın verilerine göre her yıl buna 6,5 milyon ton daha ekleniyor. Kuzey’de yüzen plastik atıklar deniz kuşlarının ve balıkların yaşamı için büyük tehlike oluşturuyor. Yapılan araştırmalara göre deniz kuşları ve bölgede yaşayan köpek balıkları bu plastik çöpleri yutuyor.
Çöplerin ise Fram Geçiti’ne nasıl ulaştığı bilinmiyor. Araştırmacılar, Kuzey’ e açılan balıkçı gemilerinden çıkan atıkların, bu kirliliğe sebep olabileceğini düşünüyor.
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER