Kuş cenneti idi çöle döndü
Yaşam / Magazin / Turizm206 türde onbinlerce kuşun yaşam alan olan Seyfe Gölü, kuraklık başta olmak üzere plansız sulama, dengesiz su tüketimi, nedeniyle çöle döndü.
Gölün çevresinde bulunan 17 köy ise kuraklıkla karşı karşıya kaldı. Seyfe Gölü Koruma Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, "Bir dönem kuş cenneti olan gölü kurtarmak için başvurmadığımız makam kalmadı. Canlılara yaşam kaynağı olan ve on binlerce kuşa yataklık eden üreme alanı Seyfe Gölü'nü göz göre göre yok ettik" dedi.
Dernek Başkanı emekli öğretmen Mustafa Yavuz, Seyfe Gölü'nün ilgisizlik nedeniyle göz göre göre yok edildiğini belirterek şunları söyledi:
"Bozkırın ortasında bir vaha gibi olan kuş cennetini yok ettik. Yetkililerin ve ilgililerin başı sağ olsun. Seyfe Gölü'nün ana kuruma nedeni, gölü besleyen ana kaynaklara açılan kuyulardan çekilen sular. Mucur ve Boztepe ilçelerinin yanı sıra, Horla Köyü ve Malya Devlet Üretme Çiftliği, su ihtiyaçlarını göl çevresinden binlerce açılan kuyularından karşılıyor. Su yeryüzüne çıkmadan çekilerek götürülüyor. Bu önemli sorunu ilgilere defalarca anlattık, ama gereken önlemler alınmadığı için 10 bin 700 hektar sulak alan yok oldu gitti. Şimdi gölün etrafında bulunan 17 köy kuraklıkla karşı karşıya kaldı. On binlerce yaban kuşuna yataklık ve üreme alanı olan doğa da kum fırtınaları ile yok olma aşamasına geldi."
1989'DA SİT ALANI İLAN EDİLMİŞTİ
Dünyanın sayılı doğa harikası ve kuş cenneti olan Seyfe Gölü'nün 1989 yılında birinci derece doğal SİT alanı, 1990 yılında da Tabiat Koruma Alanı ilan edildiğini hatırlattı. Yavuz, çöle dönen göl alanında başta flamingolar, turna, kuğu, yaban kazı, angıt ve ördek gibi yaban kuşlarının kaçanları canlarını kurtardı, kaçamayanlar ise göl gibi yok oldu gitti" dedi.
Böyleydi
İlginizi Çekebilir