© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Küresel Isınma Global Ekonomiyi de Vuracak

Küresel ısınma global ekonomiyi de vuracak.

Küresel ısınma, insanlığa pahaliya mal olabilir. Uzmanlar, iklim değişikliğinin maliyeti arttıracağı ve ekonomik verimliliğin düşmesine yol açacağı uyarısında bulunuyor. Küresel ısınmadan en kötü etkileneceklerden birisi de global ekonomi.

Sıcakta hareket etmek zorlaşır, dikkat dağılır, kaza ihtimali artar. Bunun dışında aşırı sıcaklar tarım üretimini etkiliyor, insanlar daha az çalışmak istiyor ve dolayısıyla ekonomik üretim geriye gidiyor. 

ABD'nin en saygın üniversitelerinden birisi olarak kabul edilen Stanford Üniversitesi'nde çalışan bilim insanları, küresel ısınmanın etkisinin ülkelerin gelirlerinde de erimeye sebep olabileceğini açıkladı. 

21. yüzyılın sonunda küresel gelirler yüzde 23 oranında azalmış olacak. Küresel ısınmadan Rusya ve kuzey Avrupa ülkeleri nispeten olumlu etkilenecek. Zira artan sıcaklıklar bu ülkelerdeki bazı bölgeleri kullanılabilir hale getirecek. 

Ancak güneye gidildiğinde bu durum, tam tersi bir etki meydana getirecek. Küresel ısınmanın global ekonomiyi yeniden şekillendireceğinin altını çizen araştırma ekibinin başkanı Solomon Hsiang, 2099'da kuzey ülkelerinin gelirlerinde artış, güneydekindekilerde ise düşüş olacağını belirtti.

Bilim insanlarının iddiaasına göre 2099'da ABD'nin yıllık geliri yüzde 36 gerilemiş olacak. Aynı çalışmaya göre, gezegenimizin en kuzeyinde yer alan Rusya'da yüzde 419 artış, Finlandiya'da 516 artış, İsveç'te yüzde 210, Norveç'te ise yüzde 248 artış gözlenecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER