© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Kubilay Han’ın Donanma batığı

Tarihin en büyük deniz istilası 1274 ve 1281 yıllarında Moğol, Çinli ve Koreli askerlerin ve denizcilerin İmparator Kubilay Han’ın emriyle Japonya’ya yaptığı saldırıydı

Efsaneye göre binlerce gemide 100.000’den fazla asker 1281 salıdırılarına katıldı. İki saldırı Kubilay Han’ın Japonya’yı Moğol imparatorluğuna katma planının parçasıydı ama iki sefer de başarısızlığa uğradı. Japon efsaneleri ve Marko Polo’nun anlatımı bu başarısızlığı Japonların dualarına karşılık cennetten gönderilen bir fırtınaya ya da rüzgara bağlıyor. Bu rüzgarın ismi olan “kamikaze” daha sonra Japonya’nın 2. Dünya Savaşı’ndaki intihar uçaklarına verildi.1980’lerden beri yapılan yüzey araştırmaları ve kazılar, silahlar, zırhlar, yolluklar için kaplar, kişisel eşyalar ve bazı gemilerin parçalarını ortaya çıkardı. Çin savaş gemileri üzerinde yapılan araştırmalar, yapım ve teknoloji açısından çağdaş Avrupa gemilerinden çok daha gelişmiş olduklarını gösterdi. Kazılar sonucunda, mancınıkla atılan, ve metal şarapnel ve barutla doldurulmuş seramik bir kovandan oluşan, denizde taşınan en eski bombalar bulundu. Arkeolojik araştırmalar ayrıca Japon savunması ve zaferi hakkındaki az sayıda bilgiye büyük katkılarda bulundu. Buluntular ateş gemileri – ateşe verilip düşmana doğru salınan küçük gemiler – ve güvertede göğüs göğüse savaş gibi çarpışmaların kanıtlarını da sundu. Bu çarpışmalar, mevsimsel bir tayfun gemileri yok edene kadar, donanmayı kıyıdan uzakta tuttu.

Kazılar ayrıca gemilerin aceleyle savaşa gönderildiğini ve bir kısmı savaş koşullarından, bir kısmı da aceleyle inşa edildiğinden, çok iyi bir durumda olmadığını gözler önüne serdi. Yeterli olmayan hazırlıklar ve tahmin edilenden uzun süren kuşatma, zaman artık dolduğunda ve fırtına geldiğinde yenilgiye neden oldu. Bu arkeolojik çabalar sadece bir efsanenin gerçekliğini kanıtlamıyor, aynı zamanda bu dönemde Asya’daki deniz savaşı tekniklerini de aydınlatıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER