Kötü kokulu yosun Sierra Leone'yi vurdu
DÜNYAKötü kokulu kahverengi deniz yosunu, Sierra Leone'nin başkenti Freetown'ın kıyı şeridini haftalarca boğarak balık ağlarını yok etti, tekne motorlarını tıkadı ve beyaz kumlu plajlarıyla bilinen bir ülkede turizmi aksattı.
Batı Afrika devleti bu olayı geçmişte birkaç kez yaşadı, ancak yerel halk sorunun bu yıl çok daha kötü göründüğünü söylüyor.
Freetown'daki Tambakula rıhtımında bir balıkçı olan Amidu Kamara, AFP'ye verdiği demeçte, " Bu yıl benzeri görülmemiş bir tortu var . " Deniz yosunundan kaçmak için bir yerden başka bir yere taşınmamız gerekiyor ama yosun gelmeye devam ediyor " diye ekledi.
Hükümetin Çevre Koruma Dairesi direktörü Paul Lamin'e göre, malzemenin Atlantik Okyanusu'nun ortasındaki Sargasso Denizi'nden geldiğine inanılıyor.
"Departmanım, bu yıl Mart ve Nisan aylarında deniz yosununun bulunduğu Batı Afrika'daki diğer ülkelerden raporlar aldı, ancak Sierra Leone'de genellikle yağmur mevsiminde meydana gelir ve miktar yıllık olarak dalgalanır" dedi.
İşletmeler için olumsuz sonuçlar
Normalde şehrin batı ucundaki Lumley Plajı hafta sonları gençlerle dolup taşar. Ama günümüzde ıssız.
Sugarland Beach tatil beldesinde yönetici Aruna Foday, çürüyen deniz yosununun kâr hanesine zarar verdiğinden şikayet etti. " Yosunlardan gelen yoğun koku nedeniyle barı ve restoranı şimdilik kapatıyoruz ve yağmurlardan sonra devam etmeyi umuyoruz " dedi. " İşler bizim için yavaşladı ."
Bununla birlikte, tüm plaj müdavimleri caydırılmadı. 23 yaşındaki Mohamed Bangura, yakınlarda, bulutlu bir Pazar öğleden sonra arkadaşlarıyla futbol oynuyordu.
" Her hafta sonu futbol oynamak için yerleri temizlemek için çıplak ellerimizi kullanıyoruz ," dedi ve yine de " iğrenç bir şekilde koktuğunu " kaydetti.
Deniz yosununun normalde görülme eğiliminde olduğu Temmuz ve Ağustos ayları turizm için düşük sezon olsa da, Ulusal Turizm Kurulu yine de bir temizlik çalışması başlattı.
Topluluktan yardım isteyen genel müdür Fatmata Kroma, " Zor bir iş çünkü yosunlar saat başı gelmeye devam ediyor " dedi.
İnsan yapımı atıkların da sahillere vurduğunu ve turizm endüstrisi için daha fazla zorluk oluşturduğunu kaydetti. Okyanus bir çöp kutusu değildir " dedi.
İlginizi Çekebilir