© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Koster Filosu Çalışma Raporu” toplantısı

Koster Filosu Yenileme Projesi toplantısı, Türk Armatörler Birliği başkanlığında IMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

oplantının açılış konuşmasını Türk Armatörler Birliği Başkanı Bedri İnce yaptı. İnce konuşmasında, yakın zamanda vefat eden ve Türk Armatörler Birliği başkanlığı görevini yürütmekte olan Şadan Kalkavan’ı rahmetle andı. Şadan Kalkavan’ın vefatından sonra kendisini başkanlık görevine getiren çalışma arkadaşlarına da teşekkür eden İnce, koster filosunun yenilenmesi konusunda birlik çatısı altında çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü dile getirdi. Türk denizciliğinin bu günlere gelmesinde koster taşımacılığının önemli bir yeri olduğuna da vurgu yapan İnce, koster filosunun yenilenmesi projesine emeği geçen herkese teşekkür ettikten sonra proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermek üzere sözü Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Yücel’e bıraktı.

Erol Yücel, Türk koster filosunun yenilenmesi için 10 yıldır çalışmalar yürütüldüğünü, dernekler kurulduğunu, araştırmalar yapıldığını ancak bir sonuç alınamadığını ifade ederek, “Son olarak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Lütfi Elvan 20 Ocak 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısında bu konuda bir çalışma yaptıklarını ve bu çalışma sonunda iki önemli karara vardıklarını açıkladı. Bunlardan bir tanesi Türk koster filosuna yapılacak hurda teşviki ile koster filosu yenileme projesinin hayata geçirileceği ve bununla ilgili olarak yapılacak kanuni düzenlemenin mecliste görüşülmekte olan torba yasa kapsamına dahil edilerek konunun yasalaştırılacağını ifade etti. İkincisi de gemi inşa sanayi ile ilgili olarak yurt dışına inşa edilecek gemilerin teminat sorununu halletmek üzere Kredi Garanti Fonu’ndan teminat desteğinin verileceğini ve bunun da limitinin artırılacağını ifade ettiler” dedi.

Koster filosu yenileme projesinde somut adımların bu söylemler ile başladığını ifade eden Yücel, projenin taslağının hazırlanması konusunda yürütülen çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler aktardı. Türk Armatörler Birliği’ne üye olan veya olmayan herkesi konuyla ilgili bilgilendirdiklerini ve konuyla ilgili çalışmaları yürütmek adına bir çalışma gurubu oluşturulduğunu belirten Yücel, çalışma gurubunun elde ettiği verileri katılımcılara sundu. 
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER