© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Körfezin iki yakasını Osman Gazi birleştirdi

iki yaka, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle birleşti

Erdoğan, Davutoğlu ve Yıldırım, bundan böyle adı "Osman Gazi" olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nün son tabliyesinin vidalarını sıkarak körfezin iki yakasını birleştirdi. 1550 metrelik orta açıklığıyla dünyanın en büyük dördüncü asma köprüsü olan, 2682 metre uzunluğundaki İzmit Körfez Geçişi Köprüsü Mayıs ayı sonunda ulaşıma açılacak. Köprünün adının "Osman Gazi Köprüsü" olduğu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı.
 

Yalova'nın Altınova İlçesi Hersek Burnu mevkiindeki şantiyede düzenlenen törenin, saat 16.30'da başlaması planlanmıştı. Ancak tören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın saat 18.10 sıralarında helikopter ile tören alanına gelmesinden sonra başlayabildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Bakan Binali Yıldırım, birlikte son tabliyenin vidalarını anahtarlarla sıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan vidaları sıkarken, "Son tabliyenin vidalarını sıkacağız. Kaynağını görevli arkadaşlarımız ayrıca yapacaklar. Dünyada döndüncü özelliklere sahip bir köprü ile iftihar ediyoruz. Milletimiz için, tüm insanlık için hayırlı olsun. Ya Allah, ya bismillah" diyerek vidaları sıktı.
 

Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, ve Binali Yıldırım'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, milletvekilleri katıldı.

ADI OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan köprüde vidaları sıktıktan sonra geçtiği tören alanında yaptığı konuşmada köprünün adını şu sözlerle açıkladı: "Üzerinden geçeceğimiz, geçeceğiniz köprünün adı, istişaremizi yaptık, iştişarelerimiz neticesinde tahmin edin bakalım nedir? Bizler kutlu bir tarihin varisleriyiz. Bu kutlu tarihin mimarlarını geleceğe taşımak böyle bir neslin görevidir. Beraberce değerlendirdik, adını Osman Gazi Köprüsü koyalım dedik. Nasıl uygun mu, güzel mi? Buralar zaten bize Osman Gazi'den miras değil mi, Osman Gazi'den geç Orhangazi ile bütünleş. Ondan sonra orası burası. Hayırlı olsun. İnşallah açılışında da beraber olmak üzere..."

İSTANBUL-İZMİR ARASI 2 SAAT KISALDI
Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel, Göçay ortak girişimi tarafından yap-işlet-devret modeli ile yapılan ve proje bedeli 10 milyar lira olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, İzmit Körfez Geçişi de dahil olmak üzere 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğa sahip. Otoyol projesi ile güzergah 95 kilometre kısalıyor. Proje, Gebze Köprülü Kavşağı mevkiinden başlayıp, İzmir Çevre Yolu üzerindeki Otogar Kavşağı'nda son bulacak. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun tamamlanmasıyla Marmara ve Ege bölgeleri kesintisiz olarak birbirine bağlanmış olacak.
 

Osman Gazi Köprüsü, Kocaeli ve Yalova istikametlerine doğru üçer şeritten oluşurken, bir de hizmet şeridi bulunacak. Asfalt çalışmalarının tamamlanmasının ardından köprü Mayıs ayı sonunda ulaşıma açılacak. İzmit Körfez Geçişi Köprüsü ulaşıma açıldığında İzmit Körfezi'nin etrafını dolaşarak yapılan yaklaşık 2 saat süren yolculuk ile feribotla yaklaşık 1 saat süren geçiş süresi bağlantı yolları ve köprü ile 12 kilometreyi bulan körfez geçişi 6 dakikaya inecek. Köprüden geçiş ücreti ise 35 dolar artı KDV olarak belirlendi.

Köprü ile birlikte Altınova ile Gemlik arasındaki otoyol da ulaşıma açıldı. 
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER