© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Körfeze balık akacak

Büyükşehir Belediyesi'nce güçlendirilerek yok olma tehlikesinden kurtarılan Homa Dalyanı, şimdi yeniden balıkların üreme merkezi olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği yatırımla yok olma tehlikesinden kurtarılan Homa Dalyanı, şimdi yeniden balıkların üreme merkezi olacak. İzmir'in son dalyanı olan Homa Dalyanı'nı yaklaşık 10 bin kamyon taş ile güçlendiren Büyükşehir Belediyesi, körfezdeki balık sirkülasyonun artmasında da çok önemli bir adım attı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Önen ile birlikte çalışmaların tamamlandığı Homa Dalyanı'nda incelemelerde bulundu. Kocaoğlu, "İzmir'de son kalan dalyanı ve Kuş Cenneti'ni korumak için bu yatırımı seve seve yaptık" dedi. İzmir'in coğrafi konumuna bakıldığında doğal hayatı koruyacak ve yaşatacak bölgenin Sasalı bölgesi olduğunu vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu "Kuş cenneti burada, Homa Dalyanı burada. Zaten son kalan dalyan. Aynı zamanda bir simge özelliği de var" diye konuştu.

Çevre İçin Önemli

İzmir'in son dalyanının kurtarılmasının çevre adına çok büyük bir yatırım olduğunu ifade eden Ege Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Önen ise Başkan Kocaoğlu'na teşekkür etti. Önen, "Birçok kuş artık burada çok rahat beslenip üreyebilecek. Küçük balıklar çok rahatlıkla denize çıkabilecek. Yumurtalı balıkların büyüklerini de denize bırakacağız" dedi.

Turizme Açılacak

İzmirliler gelip balık tutabilecek

Dekan Önen, Homa Dalyanı'nın birçok balık türünün yanında kuşların da beslenme alanı olduğunu belirterek, "İç kısımda avcılığı yasakladık. Yani birçok kuş artık burada çok rahat beslenebilecek. Sadece flamingo ve tepeli pelikan kuşları lagünde yumurtluyor ve ürüyorlar. Bunlar da çok rahat bir şekilde üreyecekler" diye konuştu. Denizle bağlantılı olan kapıların göç açıklığını 3 santimetre yaptıklarını, bu sayede küçük balıkların geçen seneden bu yana çok rahatlıkla denize çıkabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Önen şunları söyledi:
"Bu İzmir Körfezi'nin balıklanması demek. Zaten geçen yıl da İzmir Körfezi'ndeki kefal popülasyonunda bir artma olmuştu. Bu yıl daha da büyük bir artış olacak. Ufak balıkların hepsini denize bırakacağız. Yumurtalı balıkların büyüklerini de denize bırakacağız. Yani burasının İzmir Körfezi'nin bir balıklanma alanı olmasını sağlayacağız. Bunun için Başkanımız Aziz Kocaoğlu'na yaptığı hizmetlerden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Tabii bunun bir devamı var: Biz bu bölgeyi turizme açmak istiyoruz. İnsanlar aileleriyle gelecek, belirli bir kontrol içersinde birer kilo balık avlayacaklar ve buradan evlerine gidecekler. Turistler de gelecekler ziyaret edecekler, kuzuluklarda balıkları ve denize nasıl geçtiklerini görecekler."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER