© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Körfezde Gemi Kuyruğu!

Limandaki vinçler arıza yapınca İzmir Körfezi'nde deniz ticareti kilitlendi.

TCDD İzmir Alsancak Yönetimi ile Liman-İş Sendikası'nın anlaşamamasına, vinçlerin arızalanması da eklenince gemiler açıkta beklemek zorunda kaldı.

TCDD İzmir Alsancak Yönetimi ile limanda örgütlü Liman-İş Sendikası bayram izinlerinde anlaşamadı. Limandaki vinçler de arıza yapınca İzmir Körfezi'nde deniz ticareti kilitlendi. Bu nedenle de gemiler limana yanaşamadı ve bayram süresince açıkta bekledi. Yaklaşık 4 yıldır son derece sakin olan İzmir Körfezi'nde uzun zamandır ilk defa konteyner ve dökme yük gemileri olmak üzere 10 civarında gemi kuyruk oldu.

Acentalar ticari kayıpları olduğu gerekçesiyle işçilerin çalışmamasına ve vinçlerin yenilenmemesine tepki gösterdi. Sendika yetkilileri ise işçilerin sadece 16 saat bayram yaptığını, sıkışıklık yaşanmaması için çaba gösterdiklerini dile getirdi.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Öztürk, her yıl bayramda körfezde sıkışıklık yaşandığını belirterek, bu bayramda vinçlerin de arızalanmasının gemi trafiğini olumsuz etkilediğini söyledi. Öztürk, "Bayramın ilk günü işçiler belirli bir süre çalışmaz. Bu bayramda 16 saat çalışma olmadı. Ayrıca limana ait olan bir vinç ile Arkas'ın bir mobil vinci arıza yaptı. Acenteliğini yaptığımız iki gemi ancak 48 saat sonra limana yanaşabilecek. Bunun maliyeti günlük 35 bin dolar" dedi. Acentalar olarak işçilerin tatil yapmasına karşı olmadıklarını ancak limana gerekli yatırımların bir an önce gerçekleşmesini istediklerini belirten Öztürk, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın Alsancak Limanı'na yaklaşık 267 milyon dolar yatırım yapılacağını açıkladığını hatırlattı. Öztürk, "Yatırımlar için para ayrıldı. İhaleler sonuçlanmalı. Neyi bekliyoruz? Kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz? Bir an önce limanın mobil ve vinçlerin çalışması gerekiyor. Sıkışıklık sorununu ancak böyle çözebiliriz" diye konuştu.

Liman-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Serdar Akdoğan, limanda geçmişten bu yana gelen bayram geleneğinin olduğunu belirterek, "Bayramın birinci günü limanda çalışma olmaz. Bunu bütün acentalar bilir. Buna göre düzenleme yapar. Biz bayramın ilk günü geceden sabaha kadar çalıştık. Sıkışıklık giderilsin diye çalışmaya ara vermedik. Sadece 16 saat çalışma olmadı" dedi. Akdoğan, bayram nedeniyle yaşanan sıkışıklığın birkaç gün içinde ortadan kalkacağını da sözlerine ekledi.


İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER