© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Kılavuz Kaptanlar Haftası

Kılavuz kaptanlar haftası.

Bu sene 10.'su kutlanan Kılavuz Kaptanlar Haftası etkinlikleri kapsamında Meslek Meslek Şehitlerini Anma Töreni düzenleyen Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği (TKKD)'ne GEMPORT Yöneticileri, Marmara Ereğlisi BOTAŞ Yöneticileri ile Mersin International Port Yöneticileri destek verdi.

Etkinlik kapsamında Baş Pilot Kıdemli Kılavuz Kaptan Sezai Şahin şu konuşmayı yaptı;
Sayın Liman Başkanım,Kamu Kurumlarının değerli çalışanları, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliğiAŞ’nin Sayın Yöneticileri,  değerli meslektaşlarım ve iş arkadaşlarım;

 "Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği " katkılarıyla her yıl ilk günkü heyecanı ile kutlananve bu yıl 10.kez düzenlenen "Kılavuz Kaptanlar Haftası " anma töreninehepiniz hoş geldiniz.

Sözlerime başlamadan önce geçtiğimiz günlerde 98.yıldönümünü coşkuyla kutladığımız “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı” huzurlarınızda bir kez daha anmak isterim.

Değerli denizci dostları,

Kanıvücudun dört bir yanına taşıyan damarlar gibi, yollar da uygarlığı dünyanın dört bir yanına taşır. Ancak yollar her zaman engelsiz değildir. Denizler, göller, nehirler ve boğazlardaseyir eden gemilere yönelik çeşitli tehlikeleri içinde barındırırlar.  Can ve mal kaybına yönelik türlü tehlike ve engeller içeren suyollarında, bu durumlara karşı güvenlik içinde yol alabilme gereksinimi nerede ise dünyanın en eski mesleklerinden biri olan kılavuzluğun ortaya çıkmasına neden olmuştur.


Kılavuzluk yüksek risk içeren boğaz, geçit, kanal, körfez ve liman gibi suyollarında gemilerin güvenlik içinde seyir yapmasını sağlamak üzere, bu tehlike ve riskleri tanıyıp ona göre davranma bilgi ve deneyimine sahip kişilerce verilen bir hizmettir.Başka bir deyişle gemilerin; riskli suyolları olan boğazlar ve limanlardan giriş ve çıkışlarını, boğazlar ve limanların özelliklerini iyi bilen kişilerce gerçekleştirilmesi işidir.

Denizler ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmez öneme sahiptirler. Denizi ve denizlerini iyi kullanan ülkeler diğerlerine göre daha başarılıdırlar.Dünyada eşi benzeri bulunmayan, ülkemizin dünyaya açılan mavi kapıları olan denizlerimizin ve dünya limanları ile rekabet gücüne erişen limanlarımızın görünmez kahramanları Türk Kılavuz Kaptanlarının gelenekselleşen Kılavuz Kaptanlar Haftası‘nınetkin bir şekilde kutlanması büyük önem arz etmektedir.

Manevrasını icra ettiği her gemide ilk günkü heyecanını yaşayan, ciddiyet, beceri, kararlılık, azim, üstün çaba ile can, mal, seyir ve çevre güvenliğine büyük katkıda bulunan değerli kılavuz kaptanlarımızın çabaları yadsınamaz bir gerçektir.

Limanlarımızda bilgisiyle, tecrübesiyle ve temsiliyle her türlü fedakârlığı gösterip gece gündüz demeden bu görevi yaparken,bizler onlara olan şükranlarımızı, minnetimizi ve memleketimize verdikleri o katkıyı hiçbir zaman unutmamalıyız. 

Güvencenin insana dönüşmüş şekli ve denizcilik endüstrisi emniyet zincirinin vazgeçilmez ve en önemli parçası olan değerli kılavuz kaptanlarımız,

Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere,tüm meslek şehitlerimizi saygı ile anıyorve Kılavuz Kaptanlar Haftamızı en içten dileklerimle kutluyorum.

Pruvanız neta olsun…








İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER