© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Kepez Limanı'nda Tatbikat

Kepez Lirnanı'nda, Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenliği (ISPS) kapsamında düzenlenen tatbikatda, senaryo gereği, güvenlik görevlilerinden birini rehin alan, 3'ünü yaralayan saldırganlar etkisiz hale getirildi Tatbikat, tekneye yapılan operasyonla sona erdi.

Tatbikata, İl Emniyet Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı, Gümrük Müdürlüğü, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ile Kepez Belediyesi ekipleri katıldı.

Tatbikat, senaryo gereği, limanda bağlı bulunan "Troy" adlı gemide teknik arıza oluştuğu gerekçesiyle görevli personelin teknik sen/isten destek talebinde bulunmasıyla başladı.

Otomobille limana gelen tamir ekibinin durumundan şüphelenen özel güvenlik görevlileri, araçtaki kişilerin hareketlerini güvenlik kamerası sistemiyle takip ederek, amirlerine haber verdi. Şüphelilerden biri, elinde kumanda olduğunu ve araçtaki bombayı patlatacağını söyledi. Bunun üzerine, mülki idare amiri, liman başkanlığı, Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı, emniyet ve gümrük müdürlüklerine bilgi verildi. Ayrıca durumdan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Seyir Emniyeti ve Deniz Güvenliği Dairesi Başkanlığı ile Ana Arama ve Kurtarma Koordinasyon Merkezi haberdar edildi.

Limanda güvenlik seviyesi birden ikiye yükseltildi ve bombanın patlaması riskine karşı Çanakkale ile Kepez belediyelerinin itfaiye birimleri ile sağlık ekiplerinden yardım istendi. Terörist olduğu belirlenen şüphelilerden biri, isteği üzerine ona telsiz getiren özel güvenlik görevlisini silah tehdidiyle rehin aldı. Polisler, telsiz aracılığıyla terörislerle görüşüp rehineyi bırakarak teslim olmalarını istedi.

Şüpheliler, talep ettikleri tekneye, rehineyle beraber binerek uzaklaşırken bombayı patlattı ve çıkan çatışmada 3 güvenlik görevlisi yaralandı. Güvenlik güçlerinin tekneye müdahalede bulunmasının ardından etkisiz hale getirilen saldırganlar gözaltına alındı. Yaralı güvenlik görevlileri de ambulanslarla hastaneye sevk edildi.

Kepez Liman Müdürü Evren Beceren, yaptığı açıklamada, başarılı bir tatbikat gerçekleştirdiklerini ifade etti. Güvenlik konusunda yaşayabilecekleri açıkların tespiti bakımından bu tür tatbikatların önemli olduğunu dile getiren Beceren, "Her yıl zaten zorunlu olarak bu tatbikatların icra edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER