Kendi Yakıt İskelesine Ulaşamıyor
DÜNYAAvustralya'nın Antarktika Araştırma Gemisi Nuyina,Kendi Yakıt İskelesine Ulaşamıyor
Hobart, Tazmanya limanındaki liman amiri, Antarktika araştırma gemisi Nuyina'nın Tasman Köprüsü'nün altından güvenli bir şekilde geçemeyecek kadar geniş, dönüşte sürüklenmeye fazla eğilimli ve rüzgârdan fazla etkilendiğini belirledi. Bu, Nuyina'nın kendi üssünün sadece üç kilometre kuzeyinde olmasına rağmen yerel yakıt ikmali iskelesine erişimini engelliyor.
Gemi, rotayı ve yönü kontrol etmek için tünel iticilerini kullanarak DP modunda her seferinde birkaç metre yürüyebilmesine rağmen, liman amiri, geminin hareket etmesi nedeniyle Nuyina'nın köprünün altından gidiş yolculuğunu güvenli bir şekilde yapamayacağını belirledi. Dinamik bir dönüşte çok fazla sürüklenme. Dışarıya doğru giderken navigasyon aralığına yaklaşırken nispeten keskin bir viraj var. Senaryoyu bir simülatörde çalıştırdıktan sonra Nuyina'nın dönüşü yaptıktan sonra açıklığa hizalanamayacağı endişesi oluştu .
Liman amiri Avustralya çıkışı ABC'ye "Risk her zaman kontrol kaybıdır" dedi. “Geminin önemli miktarda sürüklenme ve yan kayması var. Gemi, düz hat çalışmaları için mükemmel şekilde uygundur, buz operasyonları için de mükemmel şekilde uygundur. Çok güçlü bir gemidir. Ancak o gemiyi dinamik bir dönüşe soktuğunuzda kayar."
Nuyina'nın başlangıçta belirtilenden yaklaşık 30 fit daha geniş olduğunu belirtti . Gemi aynı zamanda geçiş izni isteyen gemiler arasında en fazla yelken alanına sahip olan gemi ve rüzgar da endişe vericiydi.
Sığınakları Nuyina'ya getirmek için uygun mavna veya kamyon seçenekleri bulunmayan mürettebat , yakıt için Nuyina'yı Burnie'ye kadar getirmek zorunda kalacak ; bu da Antarktika'ya yapılan bilim yolculuklarına her yöne fazladan 300 deniz mili ekliyor.
Liman amirinin uyarısının arkasında tarihi bir emsal var. 1975 yılında, Illawarra Gölü'ndeki dökme yük gemisi Tasman Köprüsü'ne çarptı ve iki direk yıkıldı. Beton köprü tabliyesinin 400 metrelik bir kısmı geminin üzerine düşerek battı ve yedi mürettebat öldü. Enkaz ve orijinal köprü tabliyesi bir uyarı olarak kanalın dibinde kalıyor.
Nuyina , kombine dizel-elektrik ve doğrudan tahrikli dizel (CODLAD) tahrik düzenine sahip DP2 sınıfı bir araştırma gemisidir. Bu karmaşık, yedekli sistem, bir ticari geminin iki zamanlı tek motoruna pek benzemiyor: Nuyina'nın elektrik santrali, her biri değişken hatveli pervanelere sahip iki ana motoru ve dört yardımcı jeneratörü iki şafta bağlıyor. Altı tünel iticisi (üç ileri ve üç arka), deniz durumu 4'e kadar olan koşullarda istasyonun korunmasını sağlar.
Köprü soygunu Nuyina için yaşanan bir dizi aksiliğin sonuncusu . 500 milyon dolarlık fütüristik gemi, Ekim 2021'de Hobart'a yaptığı teslimat yolculuğunda elektrik arızası yaşadı. İki ay sonra, alarm ve izleme sistemi yazılımında sorunlar tespit edilmesinin ardından ilk bilimsel yolculuğu ertelendi. Nisan 2022'de, tahrik sistemi kaplinleriyle ilgili sorunları çözmek amacıyla planlı bakım ve onarımlar için Singapur'a gitti. Yedek parça sıkıntısı, 2022-2023 Antarktika sezonunun büyük bir kısmını kaçırdığı anlamına geliyordu.
İlginizi Çekebilir