© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Kazlıçeşme Göztepe arası 15 dakika olacak

TRANSİST 2016 Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı'nın açılışını yapan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan açılmasına günler kalan Avrasya Tüneli'yle ilgili "20 Aralık'tan itibaren inşallah araçlar, tarihi yarımadayı gezmeden yaklaşık 15 dakikada Kazlıçeşme'den Göztepe'ye gidebilecek hale gelecek" dedi

TRANSİST 2016 Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı'nın İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen açılışı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın katılımıyla yapıldı.

Açılışa ayrıca İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ulaşım endüstrisindeki firmalar, altyapı ve planlama firmaları ve çeşitli üniversitelerden çok sayıda akademisyen katıldı. Fuar, mehter takımının gösterisiyle başlarken protokol konuşmalarıyla devam etti. Toplu ulaşım sektörünün sorunlarına farklı bakış açıları getirilmesi planlanan fuarda konuşan Bakan Arslan, Türkiye genelinde yapılan ulaşım çalışmalarından bahsetti. Arslan, ayrıca Avrasya Tüneli'nin 20 Aralık'ta açılmasıyla İstanbul'un trafik yükünün de azalacağına dikkat çekti.

"Amacımız Marmara Denizi'nin etrafında bir ring oluşturmak"
Ulaşımda geliştirilen projelerle sağlanan kazanımlara dikkat çeken Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Yaklaşık 1, 5 milyar nüfusun yaşadığı bir alana 3 ila 4 saatlik uçuşla erişebiliyoruz. Bu nüfusun oluşturduğu gayri safi yurt içi hasıla 35 trilyon dolar, sadece ticaret için ayrılan para 7 ila 7.5 trilyon dolar. O zaman ülkemizin bu köprü konumunun hakkını vermesi adına ulaştırma türlerinin hepsinde köprü olması, ister doğu batı, ister kuzey güney açısında koridorlarını tamamlaması, şehirler arası toplu taşımanın da olmazsa olmazı raylı sistemleri de hayata geçirmek adına çok ciddi mesafeler aldık. Çanakkale 1915 Köprüsü'nü Malkara'ya kadar bağlayacak, 100 kilometrelik otoyol da dahil ihale sürecini başlattık. Amacımız Marmara Denizi'nin etrafında bir ring oluşturmak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve devamındaki otoyolları Çanakkale Köprüsü ve devamındaki otoyolları Osmangazi ve devamındaki otoyolları birbiriyle kavuşturup ring haline getirmek ki aynı zamanda bu coğrafyanın hem İstanbul'un üzerindeki şehirler arası trafik yükünü alalım böylece İstanbul biraz daha rahatlasın" dedi.

"Yaklaşık 15 dakikada Kazlıçeşme'den Göztepe'ye gidebilecek"
Açılmasına sayılı günler kala Avrasya Tüneli hakkında konuşan Bakan Arslan, "Sadece Marmaray ile bugün 170 milyonun üzerinde yolcu taşınmış durumda inşallah Avrasya Tüneli bittiğinde günde ortalama 120 bin aracın geçmesini öngörüyoruz. Bu aslında tarihi yarımadanın yükünün hafifletilmesi demek. Bu proje ortaya atıldığında 2 eleştiri vardı. İstanbul'un siluetinin bozacak kesinlikle ı, 2'incisi tarihi yarımadaya zarar verecek böyle bir şey söz konusu olmadı. 20 Aralık'tan itibaren inşallah araçlar tarihi yarımadayı gezmeden hemen karşıdan karşıya yaklaşık 15 dakikada Kazlıçeşme'den Göztepe'ye gidebilecek hale gelecek" diye konuştu.

"Gayrettepe'yi yeni havalimanına bağlayacak raylı sistemin de ihalesini yaptık"
3'üncü havalimanına uzanacak olan raylı sistemlerle ilgili konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, "Yaptığımız raylı sistemlerin dışında Gayrettepe'yi yeni havalimanına bağlayacak raylı sistemin de ihalesini yaptık ve yaklaşık 3 buçuk milyar Türk lirası IMF'nin kapısında milyonlar için dilendiğimiz dönemi düşünürsek 3 buçuk katrilyonun sadece bir projeye ayrılması geldiğimiz noktayı göstermesi adına çok çok önemli. Elbette ki gerek sürücüden gerek yayadan kaynaklı hiçbir kaza olmasın istiyoruz. Gerçekten kazaların bizim için maliyeti çok yüksek. Biz istiyoruz bütün bunlara rağmen bir hata bir kaza olursa yollarımız bu kazaları affeden uygulamalara sahip olsun. Bunun içinde yolların hem geometrik standartlarını çok yükseltiyoruz hem oto korkuluklarla enerji sönümleyici sistemleri uyguluyoruz. Böylece yoldan çıkan bir araç olursa tekrar yola dönebilsin özellikle daha büyük daha olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmasın" şeklinde konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde 4T: Traffic (Trafik), Timing (Zamanlama), Transform (Dönüşüm), Technology (Teknoloji) teması ile hazırlanan Transist 2016 Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı, ulaşım sektöründeki yeni ürün ve teknolojilerin sunulacağı önemli bir platform olma niteliğiyle öne çıkıyor. 3 Aralık'a kadar sürecek olan kongrede; "Trafik Yönetimi ve Şehiriçi Ulaşımda Verimlilik', "Mega Kentlerde Ulaşımda Zaman Yönetimi ve Veri Odaklı İnovasyon', "Akıllı Teknolojiler Ulaşım Tercihlerini Nasıl Değiştirecek?" ve "Sürdürülebilir Şehirler için Ulaşımda Dönüşüm" başlıkları altında 4 panel yapılacak.
Fuar açılışı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'a plaket takdimiyle sona erdi.
 

HABER: YASİN AKCA / DENİZ TİCARET GAZETESİ
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER