© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Kazalar Yabancı Bayraklı Gemilerden Kaynaklanıyor

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nilüfer Oral yapılan araştırmalara dayanarak denizlerde yaşanan kazaların büyük çoğnuluğunun çalışma şartlarının kötü olmasından kaynaklandığını, bunun nedeninin de büyük ölçüde yabancı bayraklı gemiler olduğunu söyledi.

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nilüfer Oral denizcilerin; uykusuzluk, kendine yeterli zaman ayıramama, farklı milletlerden olmalarından ötürü yeterli iletişim kuramama gibi pek çok sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Dr. Oral bunun da büyük ölçüde ?kolay bayrak? diye nitelenen, uluslararası standartlara uymayan bayraklı gemiler olduğunu ifade etti. Dr. Oral, ?Moğolistan?da kıyı mı var? Orası tamamen bir kara ülkesi. Tam bir komedi! Bu ülkelerin bayrakalrını taşıyan gemiler gemi adamları için uluslararası anlamda koyulan minimum standartlara uymuyorlar? dedi.

Karadeniz?den geçen birçok geminin Kamboçya bayrağı taşıdığını ifade eden Dr. Oral bunların çoğunun denetimsiz ve kötü gemiler olduğunu, bu yüzden de kazalara sebep olduklarını belirtti.

Çevre kirliliğine de sebep oluyorlar
Nilüfer Oral bu gemilerin denetimsizlikten ötürü özensiz de olduğunu, çevre kirliliğine de neden olduğunu belirtti. Bu gemilerin hem Karadeniz hem Boğazlar hem de Türkiye için sorun olduğunun altını çizen Dr. Oral, ?Bu gemilerin Türk bayrağında olması öncelikle denizci personel için önemlidir. Yabancı bayrağa geçtiğin zaman Türk gemi adamları kaybediyor. O insanların korunması lazım? diye konuştu.

Dr. Oral konuyla ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü: ?Devlet bazında birtakım adımlar atılmış olmasına rağmen hala bu kadar çok yabancı bayraklı geminin oluşunun nedeni bu alanda serbest piyasanın hükmünün geçiyor olması. Geçmişte denizlerde ne kazalar yaşandı... Gemilerimiz de eskiden uluslararası sularda sürekli cezalar alıyordu. Bu yüzden kara listede yer alıyorlardı. Şu an içinse böyle bir durum söz konusu değil. Türkiye tonaj açısından dünyada ilk 20?de alıyor. Belki olağanüstü koşullarda değiliz ama küçümsenecek bir denizciliğimiz de yok. O yüzden önem vermemiz gerekiyor. Bu açıdan da Türkiye kendi bayrağını tutabilmeli.?



Ulaş KIROĞLU

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER