© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Karasu Limanı 2016'da Hizmete Girecek

Batı Karadeniz'in en büyük limanlarından biri olacak Karasu Limanı'nın bölgenin ihracatını artırması bekleniyor.


Sakarya'nın Karasu ilçesinde 1995'te temeli atılan Batı Karadeniz'in en büyük limanlarından biri olacak Karasu Limanı'nda çalışmalar yeniden başladı.

Temeli 1995'te atılan ancak 22 yıldır tamamlanamayan Karasu Limanı'ndaki çalışmalara hız verildi. Bölgenin ihracatını artırması beklenen limanın gelecek yıl kasım ayında hizmete açılması hedefleniyor.

Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, yaptığı açıklamada, temeli 1995'te atılan Karasu Limanı'nın Batı Karadeniz'in en büyük limanlarından biri olacağını söyledi.

Özel bir firmanın limanda inşaat çalışmalarına başladığını belirten İspiroğlu, "İnşallah Karasu Limanı önümüzdeki yılın 11. ayında hizmete girecek. Romanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Rusya'dan gelen yükün Akdeniz Limanı'na tren yoluyla ulaştırılması, Uzak Doğu ve Avrupa'dan Akdeniz Limanı'na, Mersin'e gelen yükün de tren yoluyla Karasu Limanı'na ulaştırılarak buradan karşı kıyı ülkelere ulaştırılması açısından liman önemli. Bu durum zaman açısından çok tasarruflu. Gemiyle 10 günde gidecek yük, buradan 1-2 günde Akdeniz'e ulaşmış olacak" diye konuştu.

İspiroğlu, orta ölçekli yapılan limanın 20 bin tonluk gemilerin yanaşacağı şekilde dizayn edildiğini ifade ederek, dip taramasının ardından 30 bin tonluk gemilerin de limana yanaşabileceğini bildirdi.

Karadeniz'e getirilen yüklerin tren yoluyla İç Anadolu ve Akdeniz'e ulaştırılmasının planlandığını vurgulayan İspiroğlu, "Teknik arıza nedeniyle demiryolu şu anda durmuş durumda ama yıl başından önce çalışmalar başlayacak diye tahmin ediyoruz" dedi.

"Liman, Otomobil İhracatını Artıracak"

Karasu'nun deniz, tren ve karayolu ulaşımıyla çok stratejik konuma sahip olduğuna dikkati çeken İspiroğlu, şöyle konuştu:

"Karasu, Marmara Bölgesi'nin turizm başkenti olacak. Bu konuda İstanbul'un arka bahçesi konumundayız. 50 kilometre uzunluğunda çok güzel kumsal bir sahilimiz var. İnşallah bu tren yolu ve liman bittiği zaman ticaret, turizm ve sanayide Karasu, Türkiye'nin gündemine oturacak. Bölgedeki yatırımlara göre liman hızlanmış durumda. Bir holdingin demir-çelik alanında yatırımı var. İlçede yerli otomobil üretiminin başlamasıyla buradan ihracat hem gıda hem de sanayi olarak devam edecek. Liman, otomobil ihracatında büyük katkı sağlayacak. Yerli otomobilin ilçemizde üretilmesi bizim için çok büyük önem arz ediyor. Otomobiller burada üretilip hem Türkiye'ye hem de ihracata yönelik çalışacaklar. Bu da bizim için büyük önem arz ediyor."

Mehmet İspiroğlu, BMW'nin de Bursa ve Eskişehir gibi alternatifler üzerinde durduğunu ancak önceliklerinin Karasu'da olduğunu belirterek, limanın başlamasıyla burayı tercih edeceklerini düşündüklerini kaydetti.

Karasu Limanı inşaat teknikeri Halil Eroğlu ise yoğun şekilde çalışmalara devam ettiklerini anlatarak, "Limanın bitme süresi 18 ay olarak planlandı ama biz 14 ayda bitirmeyi hedefliyoruz. Şu anda tali mendirekte taşların dökümü devam ediyor. Bu işlemler mevcut kesitlere göre yapılıyor. Her iki ana ve tali mendirekte kromdan beton var. Deniz taramasından çıkacak setleri bitirdik. Limanın çevre istinat duvarlarına başladık" şeklinde konuştu.

İş Dünyası, Karasu Limanı'nı Bekliyor

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul da Karadeniz'den dünyaya açılan bir Sakarya için çalışmaları büyük gayretle sürdürdüklerini söyledi.

İhracatta ilk 5 il arasında olmak, Karasu Limanı'yla Karadeniz'den dünyaya açılarak "Otomotiv Şehri Sakarya Projesi"ni gerçekleştirmek, tarım, sanayi, turizm ve ticarette marka şehir olmak istediklerini vurgulayan Kösemusul, "Karasu Limanı, bu anlamda bizim için çok çok önemli. İnşallah çalışmalar daha hızlı şekilde sonuçlanır ve bizler de Sakarya'mızı daha üst seviyelere taşımış oluruz" ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER