© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Karadeniz'de Sürdürülebilir Balıkçılık Çalıştayı Başladı

"Karadeniz'de Sürdürülebilir Balıkçılık Çalıştayı" Sinop'ta başladı.

Bakanlık, sektör ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile akademisyenlerin katılımıyla Sinop İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde Posievi'nde başlayan çalıştay 3 gün sürecek.

Karadeniz'de sürdürebilir balıkçılık için akademik yaklaşım ve su ürünleri sektörüne katkı sağlanmasının amaçlandığı çalıştayın açılışına Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Durali Koçak, Sinop Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Genel Sekreteri Hüseyin Şen, bakanlık yetkilileri, su ürünleri kooperatif ve birlik temsilcileri, özel sektör temsilcileri, çeşitli üniversitelerin akademisyenler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Sinop İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erol Saraçoğulları, 4 oturumda gerçekleşecek olan çalıştayda, mevzuat ve genel durum analizi, balıkçılığın son durumu ve geleceğine yönelik alınması gereken tedbirler, Karadeniz'de su ürünleri yetiştiriciliğinin mevcut durumu, su ürünleri işleme sektörünün mevcut durumu, problemler ve çözüm önerilerinin değerlendirileceğini söyledi. Karadeniz'in bin 650 kilometrelik kışı uzunluğu ile su ürünlerinin yarısından fazla üretildiği bir alanı kapsadığını belirten Erol Saraçoğulları, "Ülkemizde 2011 yılı TUİK verilerine göre yıllık su ürünleri üretimi 703 bin 544 tondur. Bunun 477 bin 658 tonu denizlerden ve 37 bin 96 tonu ise kültür balıkçılığı ile elde edilmektedir. Karadeniz bin 650 kilometre kıyı uzunluğu ile ülkemiz su ürünlerinin yarısından fazlasının üretildiği bir denizimizdir. Deniz ürünleri için bölgesel dağılıma bakıldığında 566 bin ton ile Karadeniz bölgesi ülkemizin yüzde 77.92'lik biri kısmını oluşturmaktadır. Bu üretimlerde Karadeniz'in payı oldukça büyüktür. Ülkemizde avlanan 477 bin 658 ton deniz ürününün 372 bin 179 ton gibi çok büyük bir miktarı balık onu ve yağı fabrikaları, perakende satış yerleri, işleme ve değerlendirme tesislerinde olmak üzere yine Karadeniz bölgemizde değerlendirilmektedir. Ülkemiz su ürünleri varlığının büyük kısmını karşılayan Karadeniz balıkçılığı tartışmaların merkezinde yer almaktadır. Karadeniz balıkçılığının sürdürülebilirliği için; kaynakların, yasal düzenlemeler ve mevzuatın, yetiştiricilik, avcılık, işleme ve pazarlama gibi konuların bilimsel bir yaklaşımla analizi ve değerlendirilmesi geçmektedir" dedi.

Katılımın oldukça fazla olmasından duyduğu memnuniyeti ifade Eden Sinop valisi Dr. Ahmet Cengiz, son dönemde gıda güvenliği konusunun ön plana çıktığını söyledi. Vali Cengiz, "Bu çalışma bir anlamda balıkçılarımız için insan için insanlar için balığın önemi her geçen gün daha da önem taşımakta. Gıda güvenliği gün geçtikçe daha önem kazanmakta özellikle de deniz ürünlerinin deniz balığı güvenli gıda için çok önemlidir diye düşünüyorum. Çünkü bir anlamda doğal usullerle beslenen balığın yaşam koşulları çok kötü bir şekilde bozulmadıysa, yani denizde çok aşırı bir şekilde kirlilik yoksa ben sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda balığı biraz daha sevdirilmesi balık tüketimini ülkemizde arttırılması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca bu yönde balığı Sinop'un sembolü haline getirmek hatta balıkla Sinop' tanıtmak adına çalışmalarımız olacak" diye konuştu.

Perşembe günü sona erecek çalıştayda, mevzuat ve genel durum analizi, balıkçılığın son durumu ve geleceğine yönelik alınması gereken tedbirler, Karadeniz'de su ürünleri yetiştiriciliğinin mevcut durumu, su ürünleri işleme sektörünün mevcut durumu, problemler ve çözüm önerileri değerlendirilecek.



İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER